Εγκαινιάστηκε ο Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη

Αναρτήθηκε στις 8/05/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα, πραγματοποιήθηκαν το πρωί του Σαββάτου 6/5/2023 τα εγκαίνια του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Χορτιάτη, ο οποίος ανήκει στον 12ο  αιώνα ενώ ορίστηκε η πανήγυρη του Ιερού Ναού να τελείται στις 2 Ιουλίου ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία γιορτάζει την κατάθεση της Τιμίας Εσθήτας της Υπεραγίας Θεοτόκου εν Βλαχέρναις.


Παρόντες  στην τελετή εγκαινίων ήταν η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα  Μενδώνη, ο ΠεριφερειάρχηςΚεντρικής Μακεδονίας  κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπερειάρχης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη κ. Ιγνάτιος Καϊτετζίδης, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Προϊστάμενοςτης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης κ. Χρήστος  Ρουμπίδης, βουλευτές, εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής, αδελφές από την Ιερά Γυναικεία Μονή Μεταμορφώσεως του  Χορτιάτη και πλήθος κόσμου.

Ο Σεβασμιώτατος, στην ομιλία του, ανέφερε με ευγνωμοσύνη την ευλογία να αξιωθεί να εγκαινιάσει τον μοναδικό βυζαντινό Ναό της περιοχής, ευχαριστίες εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο  που ευλόγησε την έναρξη των εργασιών. Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας βράβευσε την Υπουργό Λίνα Μενδώνη με το παράσημο του Αγίου Γεωργίου, την ύψιστη τιμή,  για την ουσιαστική συμβολή της και τη δυναμική  της συνεργασία στην ανάδειξη του βυζαντινού μνημείου και την απόδοση του στη χριστιανική λατρεία.