Εκδήλωση στο Δήμο μας για την Ανακύκλωση

Αναρτήθηκε στις 5/12/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

 Η ανακύκλωση, η επαναχρησιμοποίηση και η διαλογή στην πηγη- Ο αμίαντος, τα φυτοφάρμακα και τα μπάζα  αποτελούν ανοιχτες περιβαλλοντικές πληγές

Ποια είναι η σημερινή εικόνα με τις ανακυκλώσιμες συσκευασίες και τα απόβλητα στη Δυτική Θεσσαλονίκη; Tι απαιτείται για την ορθή διαχείριση τους; Πώς εξελίσσεται ο σχεδιασμός διαχείρισης των αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών; Οι απάντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα δόθηκαν στο 1ο Rethink Forum στο που διεξήχθη το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία.  Στόχος της ενημερωτικής εκδήλωσης ήταν ανάδειξη του  σοβαρού ζητήματος της διαχείρισης των αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών και του ρόλου της Κυκλικής Οικονομίας για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

 «Η διαχείριση των αποβλήτων και των ανακυκλώσιμων υλικών στη Δυτική Θεσσαλονίκη: Παρόν και μέλλον» ήταν το θέμα της εκδήλωσης η οποία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης και διοργανώθηκε από τον δημοσιογράφο Νίκο Αβουκάτο.

Ειδικότερα αναδείχθηκαν τα θέματα της ανεξέλεγκτης απόρριψης των επικίνδυνων αποβλήτων, όπως επικίνδυνων αποβλήτων, αμιάντου και των άδειων φιαλών φυτοφαρμάκων αλλά και των μπαζών.

Οικοδεσπότης της εκδήλωσης ήταν ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της ολοκληρωμένη διαχείρισης των αποβλήτων  και των ανακυκλώσιμων υλικών με την εφαρμογή των αρχών της κυκλικής οικονομίας.

Στην 1η θεματική ενότητα με θέμα «Κυκλική οικονομία- Περιβαλλοντική στρατηγική» συμμετείχαν η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρίας Σπυράκη και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ  Σωκράτη Φάμελλο .Σε αυτήν έγινε μια ουσιαστική συζήτηση  με κοινό συμπέρασμα ότι χρειάζεται σταθερή πολιτική και υπερκομματική συνεργασία για την επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων. Η δημοσιογράφος Αναστασία Καρυπίδου συντόνισε τη συζήτηση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση που αφορούσε τον «Οδικό χάρτη για τη δημιουργία υποδομών στη Δυτική Θεσσαλονίκη» 

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΟΑΝ Νίκος Χιωτάκης έκανε μια απολογιστική παρουσίαση ,αναφέρθηκε στην εξέλιξη των μεγάλων έργων διαχείρισης αποβλήτων και τα περιβαλλοντικά οφέλη που θα προκύψουν αλλά και στην καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

 Για τη διαχείριση των  άδειων φιαλών φυτοφαρμάκων  δήλωσε  ότι  έχει κατατεθεί ένα σχέδιο λειτουργίας  για το συγκεκριμένι ρεύμα συστήματος  με τη συμμετοχή των εταιριών  παραγωγής φυτοφαρμάκων  και σύμφωνα με τον κ. Χιωτάκη όλα είναι έτοιμα για να λειτουργήσει στις αρχές του έτους.

Ο πρόεδρος του φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας Μιχάλης Γεράνης ενημέρωσε για την πρόοδο των εργασιών των δύο μεγάλων μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων στην Κεντρική Μακεδονία και τη λειτουργία του Καφέ κάδου συλλογής βιοαποδομήσιμων που ξεκινά στις αρχές του 2023.

 Ο  Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Αναπτυξης Κ.Μακεδονιας  Κωνσταντίνος Γιουτίκας  περίγραψε αναλυτικά  τα πέντε βήματα, που θα μας επιτρέψουν να μιλούμε για βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων, πιο αποτελεσματική και  με χαμηλότερο κόστος από το σημερινό.

  Οι Αντιδήμαρχοι Καθαριότητας και Ανακύκλωσης της Δυτικής Θεσσαλονικης αναφέρθηκαν τόσο στο σοβαρό ζήτημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών και μπαζών όσο και στις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης που υλοποιούνται σε κάθε περιοχή. 

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Παύλου Μελά Σάκης Λαζαρίδης παρουσίασε το ολοκληρωμένο έργο Ανακύκλωσης με Διαλογή στην Πηγή χωριστών υλικών που υλοποιείται με μεγάλη επιτυχία στα σχολεία του Δήμου Παύλου Μελά. 

Ο Αντιδήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Χρήστος Δεμερτζής μίλησε για τον σχεδιασμό του Δήμου, αλλά και το ζήτημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών και μπαζών. 

Ο Αντιδήμαρχος Δέλτα Γιώργος Κυριακίδης αναφέρθηκε στο τεράστιο πρόβλημα της απόρριψης ογκωδών και μπαζών σε προστατευόμενες περιοχές και υδροβιότοπους του Δήμου.

Η Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου Σοφία Δημητριάδου τόνισε το ζήτημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης ογκωδών και μπαζών και τη συμμετοχή του πολίτη για ένα καθαρότερο περιβάλλον.

 Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι παρουσιάσεις των εκπροσώπων δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων και ΑΕΚΚ (απόβλητα εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων)

 Το 1ο Rethink Forum είναι πλέον γεγονός με πολύ σημαντικά αποτελέσματα και αναμένουμε το 2ο Rethink Forum το 2023!!