Εκδήλωση βράβευσης για τις σχολικές δράσεις «Πάμε Ανακύκλωση» και «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης»

Αναρτήθηκε στις 17/05/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Την Τρίτη 17 Μαΐου 2022 και ώρα 12:30π.μ. πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η εκδήλωση βράβευσης των σχολείων του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης στο «Καραπάντσειο» Πολιτιστικό Κέντρο, για τη συμμετοχή τους στις δράσεις ευαισθητοποίησης «Πάμε Ανακύκλωση» 2021-2022 και «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης».


Στον προαύλιο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου, τοποθετήθηκαν εκπαιδευτικά επιδαπέδια παιχνίδια και διαδραστικά εργαστήρια για τους μικρούς μαθητές με θέμα την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος.


Κατά την εκδήλωση βράβευσης, τα πρώτα σχολεία σε ανακύκλωση υλικών και πόντων επιβράβευσης, καθώς και το σχολείο με τη φωτογραφία της δράσης που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στην πλατφόρμα, έλαβαν από ένα χρηστικό δώρο και ένα βραβείο για τη σχολική τους μονάδα.
Επιπλέον, όλα τα σχολεία και οι μαθητές που συμμετείχαν στις δράσεις έλαβαν έπαινο συμμετοχής από τον Δήμο για την αξιέπαινή προσπάθειά τους.


Υπενθυμίζουμε, πως στη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση» οι μαθητές από 30 σχολικές μονάδες, με τη βοήθεια γονέων και εκπαιδευτικών ανακύκλωσαν τέσσερα ρεύματα υλικών (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο και μπαταρίες).


Πιο συγκεκριμένα, συγκεντρώθηκαν συνολικά από 2.986 μαθητές:
• Χαρτί: 27.000 κιλά
• Πλαστικό: 6.600 κιλά
• Μπαταρίες: 600 κιλά
• Αλουμίνιο: 58 κιλά


Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως η στήριξη των σχολείων από τα μέλη της δημοτικής πλατφόρμας ανακύκλωσης του Δήμου ήταν εξαιρετικά υψηλή, καθώς έγινε συνολική δωρεά 125.000 πόντων επιβράβευσης.


Παράλληλα με τη σχολική δράση «Πάμε Ανακύκλωση», υλοποιήθηκε η δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης «Τέλος στα πλαστικά μίας χρήσης». Με αφορμή τη νέα νομοθεσία για τα πλαστικά μίας χρήσης, οι μαθητές μέσα από φωτογραφίες που οι ίδιοι επιμελήθηκαν, πρόβαλαν οικολογικές πρακτικές που στοχεύουν στην αντικατάσταση των πλαστικών. Στη δράση συμμετείχαν 29 ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου.


Οι ανωτέρω σχολικές δράσεις υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Followgreen σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.


Ο Δήμαρχος, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης, συνεχάρη τους μαθητές για τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που πέτυχαν, καθώς απέδειξαν πως η ανακύκλωση δεν αποτελεί απλώς μια εφήμερη τάση της εποχής αλλά μία κουλτούρα για έναν καλύτερο τρόπο ζωής.


Επιπλέον, ευχαρίστησε τον ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) και το πρόγραμμα ανακύκλωσης αλουμινίου «Κάθε Κουτί Μετράει» για τη συμβολή τους στον Σχολικό Μαραθώνιο Ανακύκλωσης.


Στην εκδήλωση βράβευσης παρευρέθηκε επίσης, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας κος Μιχάλης Γεράνης, ο οποίος συνεχάρη όλα τα σχολεία για την προσπάθεια τους.


“Την εντυπωσιακή προσπάθεια των μαθητών χαιρέτησε και ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) κος Δημήτρης Παπασωτηρίου, ο οποίος επιπλέον αναφέρθηκε στον σχεδιασμό για το μέλλον με στόχο ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για την ανακύκλωση του Δήμου.”


Η υπεύθυνη του «Κάθε Κουτί Μετράει», Ειρήνη Τοπουζίδου μετέφερε το δικό της μήνυμα «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά αλλά και τους γονείς και τους καθηγητές που συμμετείχαν σε αυτή την ουσιαστική πρωτοβουλία. Η παροχή των ειδικών κάδων για τη χωριστή συλλογή των κουτιών αλουμινίου και η επιβράβευση των καλύτερων προσπαθειών είναι το ελάχιστό που μπορούμε να κάνουμε για να τους ενθαρρύνουμε να συνεχίσουν. Κάθε κουτί που πηγαίνει στον σωστό κάδο εξοικονομεί ενέργεια και φυσικούς πόρους και μας φέρνει πιο κοντά σε ένα βιώσιμο μέλλον για τις επόμενες γενιές».


Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης των πολιτών για το περιβάλλον, συνεχίζει δυναμικά με ακόμα περισσότερες δράσεις και τη νέα χρονιά.


Δείτε εδώ το infographic με τα αποτελέσματα της δράσης.