Έκτακτη Συνάντηση Δημάρχων 18/3/2022

Αναρτήθηκε στις 18/03/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Πραγματοποιούνται από το πρωί της Παρασκευής 18 Μαρτίου 2022 οι εργασίες της Έκτακτης Συνάντησης Δημάρχων που διοργανώνει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), στο ξενοδοχείο Divani Apollon Palace & Thalasso στη Βουλιαγμένη. Η διοργάνωση της συνάντησης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ψηφίσματος του τελευταίου Συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε. που πραγματοποιήθηκε τον προηγούμενο Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και μετά από πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να συζητηθούν και να ληφθούν αποφάσεις πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την οικονομική βιωσιμότητα και λειτουργία των Δήμων μας. Τα ζητήματα που συζητούνται είναι τα εξής:

· Το αυξημένο ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνει τη λειτουργία Δήμων και ΔΕΥΑ.
· Η αναγκαία αύξηση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, από το Κεντρικό Κράτος προς τους ΟΤΑ.
· Το τέλος ταφής απορριμμάτων, που επιβλήθηκε από 1-1-2022.
· Η επιτάχυνση των ρυθμών ένταξης έργων στο Ταμείο Αντώνης Τρίτσης και το Ταμείο Ανάκαμψης.
· Η λήψη πολιτικών μέτρων για τη βελτίωση της εισπραξιμότητας των οφειλών προς τους Δήμους, καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από το Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε τα εξής: «Επιμένουμε σταθερά ότι πρέπει στη χώρα μας να στηριχθούμε στους δήμους, στην αυτοδιοίκηση, με μεταφορά περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, με οικονομικούς πόρους, με προσωπικό και μέσα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Μιλάμε για περισσότερη αποκέντρωση του πιο συγκεντρωτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα όντως θετικά βήματα που έχουν γίνει, με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη δημοκρατία.»

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του:

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΑΡΧΩΝ

(Αθήνα 18 Μαρτίου 2022)

Ομιλία Λαζάρου Κυρίζογλου, Δημάρχου Αμπελοκήπων – Μενεμένης,

Α΄ Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Εκπροσώπου της παράταξης

«Σύγχρονοι Ισχυροί Δήμοι».

            Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

            Η σημερινή μας συνάντηση, μετά το συνέδριό μας τον Οκτώβριο του 2021 στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιείται κάτω από ένα πιο δυσμενές οικονομικά και διεθνοπολιτικά κλίμα.

Δηλώνουμε την αντίθεση μας στον πόλεμο και κάνουμε έκκληση να σταματήσουν άμεσα οι πολεμικές επιχειρήσεις ώστε να μπει ένα τέλος στην συντελούμενη ανθρώπινη τραγωδία.

Εκφράζουμε την έμπρακτη αλληλεγγύη και αμέριστη συμπαράστασή μας στους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες και στους ομογενείς μας Έλληνες.  

Θεωρούμε αδιανόητη, αντί του διαλόγου και της συνεννόησης, την μέσω του πολέμου επιβολή του «δικαίου» του ισχυροτέρου, πράγμα που συμβαίνει σταθερά από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα (Αθηναίοι – Μήλιοι, ΝΑΤΟ – Γιουγκοσλαβία, Ρωσία – Ουκρανία κλπ). Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μόνο τα πρόσωπα αλλάζουν. Η ύβρις, η αλαζονεία και η υπεροψία των κατά καιρούς ισχυρών της γης τους οδηγούν ώστε να γίνονται «… μαύροι χαλκείς κατασκευάζοντες δεσμά δια τους λαούς εν τη βαθυζόφω σκοτία του αιωνίου εργαστηρίου των…» (Οι Έμποροι των Εθνών, Αλεξ.Παπαδιαμάντης για την υπερδύναμη της εποχής του τη Βενετία).

Τασσόμαστε ανεπιφύλακτα υπέρ της τήρησης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης των διαφορών μεταξύ κρατών.

Μέσα σ’ αυτήν την διεθνή κατάσταση, που επιδρά αρνητικά και στην πατρίδα μας, καλούμαστε να λειτουργήσουμε, να αντέξουμε, όπως αντέξαμε και στην περίοδο των μνημονίων και στην περίοδο της πανδημίας. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις τεράστιες αυξήσεις του ηλεκτρισμού, του φυσικού αερίου, των υγρών καυσίμων. Ούτε μπορούσαμε να τις προβλέψουμε. Δεν είναι δυνατόν ούτε να τις αντιμετωπίσουμε με δικούς μας πόρους ούτε να τις μετακυλήσουμε στις πλάτες των πολιτών. Αυτό δεν γίνεται και δεν θα το κάνουμε. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική για εκείνους τους δήμους που έχουν ΔΕΥΑ.

Είναι πράγματι θετικό γεγονός η χορήγηση αντί δώδεκα (12) δύο επιπλέον δηλ. δεκατεσσάρων (14) δόσεων Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) το 2021. Είναι, για το 2022, θετική η χορήγηση μίας έκτακτης επιπλέον ΚΑΠ 114 εκατ.ευρώ σε δύο δόσεις και 14 εκατ. ευρώ (1/2 ΚΑΠ) για τα σχολεία αλλά τα ποσά αυτά δεν επαρκούν. Τα έχουμε ήδη πληρώσει. Θετική είναι και η επιμήκυνση των δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων έως τα 20 χρόνια. Πρέπει όμως να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού, το οποίο είναι πολύ υψηλό.

Ας έλθουμε όμως στην μεγάλη εικόνα. Επιμένουμε σταθερά ότι πρέπει στη χώρα μας να στηριχθούμε στους δήμους, στην αυτοδιοίκηση, με μεταφορά περισσοτέρων αρμοδιοτήτων, με οικονομικούς πόρους, με προσωπικό και μέσα για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους προς όφελος των πολιτών των τοπικών κοινωνιών. Μιλάμε για περισσότερη αποκέντρωση του πιο συγκεντρωτικού κράτους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τα όντως θετικά βήματα που έχουν γίνει, με περισσότερη αυτοδιοίκηση, για καλύτερη δημοκρατία.

Στην πατρίδα μας η αυτοδιοίκηση αποκλήθηκε βάθρο (ένα εκ των βάθρων) της Δημοκρατίας. Στο Σύνταγμά μας (άρθρο 102) προβλέπεται η ύπαρξη, η λειτουργία και η διασφάλιση από το κεντρικό κράτος της Διοικητικής και Οικονομικής της αυτοτέλειας. Είμαστε, δυστυχώς, πολύ μακριά από την επίτευξη αυτών των συνταγματικών επιταγών.

Ήδη διανύουμε το τέταρτο χρονολογικά έτος της παρούσας δημοτικής περιόδου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, δύο είναι οι θεσμοί των οποίων οι φορείς, τα φυσικά πρόσωπα, εκλέγονται με άμεση, καθολική, μυστική ψηφοφορία από το λαό, από τους πολίτες:

(α) Το Κοινοβούλιο δηλαδή οι βουλευτές και έμμεσα εξ αυτού η Κυβέρνηση και

(β) η Αυτοδιοίκηση Α΄ και Β΄ Βαθμού δηλαδή Περιφερειάρχες, Δήμαρχοι, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Το Σύνταγμα είναι Σύνταγμα και οφείλει η κάθε Κυβέρνηση να το σέβεται. Να σέβεται τη δημοκρατική νομιμοποίηση που έχει η Αυτοδιοίκηση και να λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις μας. Ό,τι αφορά εμάς, δηλαδή την Αυτοδιοίκηση, πρέπει να αποφασίζεται και από εμάς. Όχι να αποφασίζει μόνη της η εκάστοτε Κυβέρνηση. Να υπάρχει διάλογος ουσιαστικός και ειλικρινής συνεργασία. Απαιτούμε έμπρακτα σεβασμό στην αυτοδιοίκηση με την έμπρακτη αναγνώριση του ρόλου και της αποστολής της.

Υπενθυμίζω πως η Πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν κλήθηκε, δυστυχώς, να συμμετάσχει στην συγκροτηθείσα το 2016, με απόφαση του τότε Πρωθυπουργού «Επιτροπή  Διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση», ενέργεια που δείχνει έλλειψη σεβασμού προς την Αυτοδιοίκηση.

Οι δήμοι και οι Περιφέρειες μπορούν να μετατραπούν σε ατμομηχανές ανάπτυξης για την πατρίδα μας την Ελλάδα της επόμενης μέρας.

Εμείς, ως αυτοδιοίκηση, έχουμε ψηφισμένες από τα Συνέδριά μας στρατηγικές επιλογές διοικητικής μεταρρύθμισης, όπως η αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η φορολογική αποκέντρωση με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας, η διοικητική μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της Κεντρικής και της Αποκεντρωμένης Δημόσιας Διοίκησης που είναι χωροθετημένες σε περιφερειακό ή δημοτικό επίπεδο, η ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και του προγραμματισμού και ενίσχυση της συμμετοχής της στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των κοινωνικών πολιτικών και προγραμμάτων, η θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης στον α΄ βαθμό (δήμοι) στις μεγάλες πόλεις (Αθήνα-Θεσσαλονίκη),  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, ο εκσυγχρονισμός της καταστατικής θέσης των αιρετών των Περιφερειών και των Δήμων.

            Δυστυχώς οι κυβερνήσεις έρχονται και παρέρχονται και τίποτε δεν γίνεται ή γίνονται ελάχιστα προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή σ’ αυτό που λέμε μεγάλη εικόνα. Οι κυβερνήσεις, οι εκάστοτε κυβερνήσεις διαχρονικά, δεν μας ακούν ή δεν θέλουν να μας ακούσουν. Γνωρίζουμε φυσικά, από τις δημόσιες κατά καιρούς τοποθετήσεις πολιτικών, ότι δεν ‘’σπάνε και θερμόμετρα αγάπης’’ για μας.

Οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες των πολιτών είναι υψηλές. Εάν η χώρα επιθυμεί να διατηρήσει και να βελτιώσει το επίπεδο ζωής της, πρέπει να αλλάξει οργάνωση. Ένα τόσο συγκεντρωτικό Κράτος, όπως το Ελληνικό, είναι προφανές ότι αποτελεί τροχοπέδη σε οποιαδήποτε αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

Εκφράζουμε την απόλυτη αντίθεση και διαμαρτυρία μας για τις αντισυνταγματικές μεταφορές αρμοδιοτήτων χωρίς την άμεση – ταυτόχρονημεταφορά πόρων και προσωπικού π.χ. συντήρηση οδικού δικτύου άρθρο 7 Ν.3481/2006, νόμος 4830/2021 για τα ζώα συντροφιάς. Επίσης εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την αφαίρεση διαχρονικά θεσμοθετημένων πόρων μας όπως το τέλος βοσκής, τα τέλη καθαριότητας των παραχωρησιούχων εθνικών οδών, φόρος ζύθου, τα τέλη πετρελαιοειδών, το τέλος 10% φυσικού αερίου, η συμμετοχή της ΓΓΑ στα ΠΑγΟ κλπ. Τα τελευταία χρόνια μας προέκυψε και η παράνομη μη απόδοση των εισπραττόμενων δημοτικών τελών από εταιρείες παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι σημερινοί εποπτικοί και ελεγκτικοί μηχανισμοί όχι μόνον δεν διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ΟΤΑ και τις βασικές αρχές της ελεύθερης δράσης τους στο πλαίσιο της τοπικής αυτονομίας, αλλά αντιθέτως αποτελούν μοχλούς κυρώσεων και ποδηγέτησης του θεσμού. 

Η αύξησή τους όχι μόνο δεν προστάτευσε το Δημόσιο Συμφέρον, αντιθέτως στοχοποιήθηκε η Αυτοδιοίκηση και κατέστη ανήμπορη αντικειμενικά να συμβάλλει αποτελεσματικά στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων.

Η εποπτεία επί των πράξεων των συλλογικών και μονομελών οργάνων πρέπει να περιορισθεί σε ένα μόνο διοικητικό έλεγχο νομιμότητας των πράξεών τους, όπως ορίζει το Σύνταγμα, και να απαγορεύεται ο έλεγχος σκοπιμότητας των πράξεων αυτών.

Με το εφαρμοσθέν σύστημα κινητικότητας μειώθηκε το προσωπικό της Τ.Α. Αν σ’ αυτή τη μείωση προστεθούν και οι συνταξιοδοτήσεις, τότε η κατάσταση οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι έγινε λίαν δυσχερής. Είναι θετική η πρόσληψη επιτέλους μονίμου προσωπικού, έστω και λίγου, με την πρόσκληση Κ/13 του ΑΣΕΠ. Ειδικά για τις προσλήψεις προσωπικού στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους πρέπει να προβλεφθεί γενναία αύξηση της μοριοδότησης της εντοπιότητας καθώς και οικονομικά κίνητρα.

Αγαπητοί συνάδελφοι,κανείς δεν δικαιούται να ευτυχεί μόνος του. Πρέπει να προχωρήσουμε σύγχρονα, ταυτόχρονα, όλοι μαζί οι δήμοι και οι μεγάλοι και οι μικροί. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η εφαρμογή του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα σ’ όλους τους δήμους να εξαντλήσουν το πλαφόν τους.    

Η ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΗ ΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ 

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας «Το καθεστώς των αιρετών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης πρέπει να διασφαλίζει την ελεύθερη άσκηση της εντολής τους».

Αρχή της Αυτοδιοίκησης είναι να ισχύουν για όλους τους αιρετούς της Κεντρικής Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης οι ίδιοι κανόνες, όσον αφορά στα θέματα της καταστατικής θέσης, τα ασφαλιστικά, τα οικονομικά, τα συνταξιοδοτικά, τα ποινικά κλπ. Γίνεται αυτό στη χώρα μας ; Όχι !    

ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΤΑ

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει υποστεί τις μεγαλύτερες μειώσεις από οποιονδήποτε άλλο φορέα της Γενικής Κυβέρνησης. Οι μειώσεις των κρατικών επιχορηγήσεων (ΚΑΠ) προς τους Δήμους από το 2009 μέχρι το 2019 υπερέβησαν το 60%.

Διαχρονικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπήρξε στο στόχαστρο των λεγόμενων σταθεροποιητικών πολιτικών. Ακόμα και τότε που δεν χρειαζόταν. Παρά το ότι η θεσμοθέτηση των ΚΑΠ κατοχύρωσε νομοθετικά τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ από συγκεκριμένα φορολογικά έσοδα, οι κεντρικές κυβερνήσεις σε πολύ λίγες περιπτώσεις εφάρμοσαν το Νόμο.

Από το 2010 ξεκίνησε μια νέα σειρά παρακρατηθέντων που αυτή τη φορά βρήκε ως άλλοθι τη δημοσιονομική κρίση.

Τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν πάρει ομόφωνες αποφάσεις για την ανάγκη άμεσης έναρξης του διαλόγου σχετικά με τη νέα γενιά παρακρατηθέντων και την απόδοσή τους στους ΟΤΑ.

Σημειώνεται ότι το ποσό της νέας γενιάς παρακρατηθέντων των Δήμων, για την τελευταία 10ετία, υπερβαίνει τα 13 δις ευρώ.

Ο διάλογος για τη νέα γενιά παρακρατηθέντων πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα, όπως έγινε για τα μέχρι το 2008 παρακρατηθέντα και αποδόθηκαν στους δήμους από την τότε κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή 1,711 δισεκατομμύρια ευρώ με Πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον τότε δήμαρχο Αθηναίων και νυν Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής τον Νικήτα Κακλαμάνη.

Στον τομέα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ), της ανακύκλωσης, το τέλος ταφής (40 εκατ. για το 2022) δεν πρέπει να επιβληθεί. Δεν ευθυνόμαστε εμείς για τις καθυστερήσεις αλλά οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Ούτε είναι δυνατόν να το απορροφήσουμε ούτε να το μετακυλήσουμε στις πλάτες των πολιτών.  

            Η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι υπόθεση των δήμων και όχι του Κράτους και των Περιφερειών. Το κράτος σε συνεργασία με του δήμους θέτει το θεσμικό πλαίσιο μόνον. Στη χώρα συμβαίνει το αντίθετο.

Αγαπητοί Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι

Άφησα τελευταία, την αντισυνταγματική και επιεικώς απαράδεκτη θέση, που διαλαμβάνεται στο κατά πλειοψηφία ψήφισμα του Π.Σ. της Περιφέρειας Αττικής, μετά τις έντονες χιονοπτώσεις στην Αττική: «… Τίποτε δεν διοικείται με επίκληση συναλληλίας των εμπλεκομένων. …  Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ζητάει από την Κυβέρνηση και το νομοθετικό σώμα να προχωρήσουν στη θέσπιση ενός νέου Καλλικράτη, στον οποίον οι Δήμοι θα έχουν ως εποπτεύουσα αρχή την Περιφέρεια …». Το ακούσαμε κι αυτό! Προειδοποιούμε την Κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου να γυρίσει την πλάτη σε τέτοιου είδους προτάσεις. Το άρθρο 4 του Καλλικράτη ως έχει καλώς έχει γιατί υπακούει στο Σύνταγμα: «Άρθρο 4 Ν.3852/2010-Καλλικράτης – Σχέσεις δήμων και περιφερειών. Μεταξύ των δύο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης δεν υφίστανται σχέσεις ελέγχου και ιεραρχίας, αλλά συνεργασίας και συναλληλίας, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει του νόμου, κοινών συμφωνιών, καθώς και με συντονισμό κοινών δράσεων».  

Καλούμε κυρίως την κυβέρνηση αλλά και το σύνολο των κομμάτων στη Βουλή να στηρίξουν την αυτοδιοίκηση, με βάση τις θέσεις όλων των συνεδρίων μας, προκειμένου, αντί να αποκλίνουμε, να συγκλίνουμε με την Ευρωπαϊκή Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει επαρκής πολιτικός χρόνος. Αρκεί να υπάρξει αληθινή και ισχυρή πολιτική βούληση. Σας ευχαριστώ.