Ενημερωτική διημερίδα της ΚΕΔΕ για τους νεοεκλεγέντες και επανεκλεγέντες δημάρχους της Κρήτης

Αναρτήθηκε στις 20/11/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Λ. Κυρίζογλου:
Η ΚΕΔΕ θα είναι η ισχυρή, διεκδικητική και ενωτική φωνή όλων των δήμων και στήριγμα για όλους τους δημάρχους
Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτήν τη δύναμη, θα τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού

«Το μέγα ζητούμενο στο Κράτος και το Διοικητικό μας σύστημα είναι η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση με βάση το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Χάρτα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με μεταφορά αρμοδιοτήτων, πόρων, προσωπικού και μέσων για την καλύτερη και αποτελεσματικότερη άσκησή τους, για ισόχρονο, παράλληλο βηματισμό και δίκαιη ανάπτυξη όλων των δήμων από την Ορεστιάδα μέχρι την Γαύδο και από το Νεστόριο μέχρι το Καστελόριζο, για καλύτερη Δημοκρατία με περισσότερη Αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι η μεγάλη εικόνα, αυτό είναι το όραμά μας και ζητάμε από την Κυβέρνηση και τα κόμματα να μας εμπιστευθούν».
Με τα παραπάνω ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου έθεσε το πλαίσιο για μια σύγχρονη και εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην πρώτη, από τις έξι συνολικά, επιμορφωτική διημερίδα νεοεκλεγέντων αιρετών, που διοργανώνει σήμερα και αύριο (20-21 Νοεμβρίου) στο Ηράκλειο η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ.
Άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν λύσεις
Σε ότι αφορά στα άμεσα και μεσοπρόθεσμα ζητήματα που χρήζουν αντιμετώπισης και επίλυσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ παρέθεσε μεταξύ των άλλων τα εξής:
• Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας πως ήδη η ΚΕΔΕ απέστειλε στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Θ.Λιβάνιο την καταγραφή όλων των άμεσων και έμμεσων νομοθετικών ρυθμίσεων (500 τον αριθμό) που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
• Τη σύνταξη Νέου Κώδικα Δημοτικών Υπαλλήλων,
• Την εφαρμογή του νέου τρόπου κατανομής των ΚΑΠ, βάση της μελέτης της ΚΕΔΕ
• Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στελέχωσης των δήμων
• Την υλοποίηση 4ετούς προγράμματος στήριξης των μικρών δήμων, ιδίως των ορεινών και νησιωτικών.
• Την εφαρμογή 2ετούς προγράμματος συγκρότησης των επτά Αυτοτελών Υπηρεσιών Εποπτείας ΟΤΑ
• Την ολοκλήρωση του προγράμματος στελέχωσης της Δημοτικής Αστυνομίας,
• Την ολοκλήρωση του προγράμματος συγκρότησης των Υπηρεσιών Δόμησης (ΥΔΟΜ)
• Τη βελτίωση της δημοσιονομικής διαχείρισης των Δήμων
• Τη συλλογική υποστήριξη των δήμων για την εφαρμογή του συστήματος εσωτερικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνων
• Τη νομοθετική ρύθμιση εκκρεμούντων ζητημάτων
• Την απόδοση εκκρεμών οικονομικών υποχρεώσεων προς την Αυτοδιοίκηση (ενεργειακό κόστος, ναυαγοσώστες, αδέσποτα κ.λπ.)

Το μήνυμα των δημοτικών εκλογών
Αναφερόμενος στο μήνυμα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε το διττό χαρακτήρα του: αφενός τη μεγάλη αποχή και αφετέρου το γεγονός ότι στη συντριπτική πλειοψηφία (248) των δήμων οι πολίτες αποφάσισαν από τον α΄ γύρο για τη δημοτική τους αρχή και σε 84 στον β΄ γύρο.
«Δυστυχώς, σημείωσε, καθ’ όλη τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Μαΐου και Ιουνίου 2023 η Αυτοδιοίκηση δεν υπήρχε πουθενά στην ατζέντα κανενός κόμματος. Αυτό είναι λυπηρό. Πρέπει με κάθε τρόπο να βάλουμε στο χάρτη του δημοσίου λόγου και της γενικότερης προβληματικής την Αυτοδιοίκηση. Και θα το κάνουμε. Θα στηρίξουμε τον αγώνα μας στην ενότητά μας, τον διάλογο και τη συνεργασία αλλά και τη διεκδίκηση».

Η ατζέντα της νέας πενταετίας

Ο κ. Κυρίζογλου τόνισε πως «μετά τις δημοτικές εκλογές ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού εισέρχεται σε έναν νέο κύκλο δημιουργίας , θέτοντας παράλληλα και τη νέα ατζέντα που θα έχει στο επίκεντρό της μεταξύ των άλλων την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και της λειτουργικής διοικητικής αυτοτέλειας των δήμων, την αναβάθμιση του κύρους του αιρετού πολιτικού προσωπικού, την ουσιαστική συμμετοχή των δήμων στο νέο μοντέλο πρόληψης για την πολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
«Για να πετύχουμε τους στόχους που ως Αυτοδιοίκηση θα θέσουμε την επόμενη πενταετία, είπε, είναι απαραίτητο καταρχήν να μπορούμε να ασκήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο τις αυξημένες αρμοδιότητες κι ευθύνες που μας έχουν ανατεθεί. Και αυτό απαιτεί να έχουμε τα κατάλληλα εργαλεία, θεσμικά και οικονομικά, αλλά και τον αναβαθμισμένο ρόλο όσον αφορά το πολιτικό προσωπικό της Αυτοδιοίκησης, για να υλοποιήσουμε την αποστολή που μας ανέθεσαν οι πολίτες».

Η ΚΕΔΕ θα είναι δίπλα σας – Η δύναμη της Αυτοδιοίκησης είναι η ενότητά της

Ο κ. Κυρίζογλου δεσμεύτηκε ότι «η ΚΕΔΕ θα δώσει δυναμικό παρόν, θα είναι η ισχυρή και διεκδικητική φωνή όλων των δήμων, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη στήριξη των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων».
Απευθυνόμενος στους νεοεκλεγέντες αιρετούς ο κ. Κυρίζογλου υπογράμμισε πως «οι συνάδελφοι που εξελέγησαν για πρώτη φορά στις εκλογές του Οκτωβρίου, καλούνται να καλύψουν σε σύντομο χρόνο την έλλειψη ενημέρωσης πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των δήμων. Στην προσπάθειά τους αυτή, δεν θα είναι μόνοι. Η ΚΕΔΕ θα
είναι δίπλα τους, όποτε χρειαστούν τη συνδρομή μας. Άλλωστε αυτό είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε, η αποδεδειγμένη αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αυτή είναι η δύναμη της Αυτοδιοίκησης, η ενότητά μας. Κι αυτή τη δύναμη, θα την διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού».