ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ ΤΟΥ Α.Τ. ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ

Αναρτήθηκε στις 9/02/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2023 πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης ενημερωτική συνάντηση στο γραφείο του Δημάρχου με στελέχη του νεοσύστατου Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας του Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Πρόκειται για 2ο επιχειρησιακό γραφείο στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από 03-10-2022, εντός του Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης επί της οδού Θερίσσου 36.      Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας είναι αρμόδιο για τον προανακριτικό χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας του Ν. 3500/2006, με αρμοδιότητες στην περιοχή ευθύνης των Α.Τ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Δέλτα, Παύλου Μελά, Κορδελιού-Ευόσμου, Βόλβης, Καλλινδοίων, Ωραιοκάστρου, Χαλκηδόνος και Λαγκαδά.

Το συγκεκριμένο Γραφείο στελεχώνεται από 15 αστυνομικούς υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι συναφών πτυχίων ενώ όλοι οι υπηρετούντες αστυνομικοί έχουν περάσει ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα εστιασμένο σε θέματα νομοθεσίας, ψυχολογίας, τακτικών επικοινωνίας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.


Επισημαίνεται ότι το Γραφείο διαθέτει δικό του περιπολικό όχημα, το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με θέματα ενδοοικογενειακής βίας, αναζητώντας τους δράστες στα όρια του αυτοφώρου για να τους συλλάβει.

Στις αρμοδιότητες του Γραφείου συμπεριλαμβάνονται :

  • η ενημέρωση των πολιτών ως προς τον τρόπο προστασίας τους από εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας και διεκδίκησης των δικαιωμάτων τους σε περίπτωση θυματοποίησης,
  • η πρόληψη δευτερογενούς επαναλαμβανόμενης θυματοποίησης, εκφοβισμού και αντεκδίκησης, καθώς και
  • η ανάπτυξη δράσεων σε συνεργασία με τους δραστηριοποιημένους στο συγκεκριμένο αντικείμενο Φορείς και Οργανώσεις – συμμετοχή σε πρωτοβουλίες τους.

Στο πλαίσιο της συνεχούς και αγαστής συνεργασίας του Δήμου με την Ελληνική Αστυνομία, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την ανάγκη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την καταγγελία περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας καθώς και την ενθάρρυνση των θυμάτων για υποβολή καταγγελίας.

Έμφαση δόθηκε στη συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες κοινωνικής πολιτικής του Δήμου για παραπομπή περιστατικών καθώς και το σχεδιασμό κοινών δράσεων καθώς και τη σημασία της επέμβασης και του σχεδιασμού προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από την τρυφερή παιδική ηλικία εντός των σχολικών μονάδων.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Δήμου παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, οι Εντεταλμένοι  Δημ. Σύμβουλοι σε θέματα Παιδείας κ.κ. Κοσμάς Γυμνόπουλος και Ηλίας Γρούγιος, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού, Πολιτισμού-Παιδείας κα Μαγδαληνή Ρουσσέτη και η Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής κα Αικατερίνη Πασχαλίδου. Το Γραφείο Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας εκπροσώπησαν η Αστυνόμος Β’, Κωνσταντίνα Καπετανίδου Προϊσταμένη του Γραφείου, και ο Αστυφύλακας Νικόλαος Θεοχαρόπουλος.