Εορτασμός Παγκόσμιας Ημέρας της γυναίκας στο δήμο μας

Αναρτήθηκε στις 8/03/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζονται οι παραστάσεις της ξεκαρδιστικής κωμωδίας «Συμπέθεροι απ’ τα Τίρανα» της θεατρικής ομάδας «Θεατροκάπηλοι» στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο». Στην παράσταση της Δευτέρας 7/3  τιμήθηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας με τιμώμενα πρόσωπα την Χριστίνα Χατζηγεωργίου, θεατρολόγο του Δήμου μας, σκηνοθέτη της σημερινής θεατρικής παράστασης και όλων των θεατρικών παραστάσεων και πολλών μουσικοχορευτικών παραστάσεων όλα αυτά τα χρόνια, για την προσφορά της στον πολιτισμό στο δήμο μας και την Μαρία Αδελφίδου, υπεύθυνη του Πολυϊατρείου του Δήμου μας για την ευσυνειδησία και την προσφορά της και στο πρόσωπό της όλους και όλες τους υγειονομικούς που τόσο πολύ προσέφεραν στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης.

Στην ομιλία του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδορς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε τα εξής:

«Σύζυγος, μητέρα, εργαζόμενη, γυναίκα. Η 8η Μαρτίου είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Την γυναίκα την τιμούμε κάθε μέρα αλλά η εορτή αυτή συμβολίζει τους αγώνες και τις διεκδικήσεις της στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Η παρουσία της γυναίκας είναι καθοριστικής σημασίας στο δημόσιο βίο και πολλές φορές, ο ρόλος της είναι ‘’διπλός’’ και ‘’τριπλός’’, οπότε για εμένα το «ασθενές» φύλο ίσως κρίνεται αβάσιμος ως χαρακτηρισμός, αφού η γυναίκα καταλαμβάνει σοβαρότατο ρόλο μέσα στην οικογένεια, στην εργασία και στην κοινωνία.

            Η κατάκτηση της ισότητας και της ισοτιμίας που μπορεί για εμάς τους άνδρες να υπήρξε δεδομένη, κατακτήθηκε βήμα-βήμα από το γυναικείο κίνημα τον αιώνα που πέρασε.

            Κάνοντας μια ανασκόπηση στο παρελθόν θέλω να σταθώ μόνον σημαντικές χρονικές περιόδους. Την δεύτερη εικοσαετία του προηγούμενου αιώνα (1920-1940) δημιουργούνται οι γυναικείες οργανώσεις, ενώ αρχίζουν οι γυναίκες ενεργά να συμμετέχουν σε συγκεκριμένα πάντα επαγγέλματα. Το 1952 αποκτά το ύψιστο δικαίωμα της ψήφου, το δικαίωμα να εκλέγει και να εκλέγεται. Την ίδια χρονιά εκλέγεται η πρώτη ελληνίδα βουλευτής η δικηγόρος Θεσσαλονίκης Ελένη Σκούρα του Εθνικού Συναγερμού. Η πρώτη Ελληνίδα Υπουργός υπήρξε η Λίνα Τσαλδάρη στην πρώτη κυβέρνηση της Ε.Ρ.Ε. του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φυσικά στη συνέχεια ακολούθησαν οι Άννα Συνοδινού, Μελίνα Μερκούρη, Αμαλία Φλέμιγκ, Αλέκα Παπαρήγα, Μαρία Δαμανάκη, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα Πρόεδρος της Βουλής, η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Πρόεδρος της Δημοκρατίας και άλλες. Στο Σύνταγμα του 1975 θεσπίζονται δύο θεμελιώδεις διατάξεις (το άρθρο 4) για την γυναίκα, που αλλάζει πραγματικά την ζωή της, αφού ορίζει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες έχουν ίσα δικαιώματα καθώς και το (άρθρο 22) τα οποίο ορίζει ότι άνδρες και γυναίκες λαμβάνουν ίση αμοιβή για ίσης αξίας εργασία. Τέλος το 1983 τροποποιείται το άρθρο του οικογενειακού δικαίου «ότι ο ανήρ είναι αρχηγός της οικογενείας και η γυνή ασχολείται μετά του οίκου». Η ισότητα των δύο φύλων ανοίγει τις πόρτες σε όλες τις γυναίκες, οι οποίες καταφέρνουν να κερδίσουν την θέση που τους αξίζει όχι απέναντι, ούτε κάτω αλλά δίπλα στον άνδρα.

Εφέτος ειδικά, λόγω και της γνωστής υγειονομικής κατάστασης εξαιτίας του Covid-19, περιοριζόμαστε στον τρόπο εορτασμού και τις σχετικές εκδηλώσεις. Σήμερα τιμάμε δύο γυναίκες: Την Χριστίνα Χατζηγεωργίου, θεατρολόγο του Δήμου μας, σκηνοθέτη της σημερινής θεατρικής παράστασης και όλων των θεατρικών παραστάσεων και πολλών μουσικοχορευτικών παραστάσεων όλα αυτά τα χρόνια, για την προσφορά της στον πολιτισμό στο δήμο μας. Τιμάμε επίσης την Μαρία Αδελφίδου, υπεύθυνη του Πολυϊατρείου του Δήμου μας για την ευσυνειδησία και την προσφορά της και στο πρόσωπό της όλους και όλες τους υγειονομικούς που τόσο πολύ προσέφεραν στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Δεν ξεχνάμε κι αυτούς που έχασαν την ζωή τους την ώρα του καθήκοντος γιατρούς και υγειονομικούς.

Θέλω κάτι να σας εκμυστηρευθώ μια και είναι παγκόσμια ημέρα της γυναίκας αύριο. Δεν φεύγουν απ’ τα μάτια μου, τα δακρυσμένα μάτια των γυναικών και των παιδιών απ’ τους βομβαρδισμούς στην Ουκρανία. Κι όλο μου έρχεται στο νου και στα χείλη το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «δακρυσμένα μάτια». Γι’ αυτά τα δακρυσμένα μάτια γι’ αυτούς τους πρόσφυγες ο δήμος συγκεντρώνει ανθρωπιστική βοήθεια. Σας ευχαριστώ.»