Στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της Τρίτης Λυκείου του 1ΟΥ ΓΕΛ Μενεμένης «Διδώ Σωτηρίου» παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 22/6 ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση με σύντομη ομιλία του. «Αληθινή ευτυχία στη ζωή», είπε ο Δήμαρχος «είναι η διάπλαση, η διαμόρφωση μιας πνευματικά και ψυχικά ολοκληρωμένης προσωπικότητας μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση. Μιας προσωπικότητας ενάρετης. Προικισμένης με αρετές.» Την τελετή αποφοίτησης ακολούθησε μουσικοχορευτική παράσταση που οργάνωσαν οι μαθητές με το διδακτικό προσωπικό.
Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Δημάρχου.
«Ποια είναι η σταθερή, διαχρονική, μόνιμη αγωνία και επιδίωξη του ανθρώπου; Φυσικά η αναζήτηση και η κατάκτηση της ευτυχίας στη ζωή.
Ποια είναι όμως η αληθινή ευτυχία στη ζωή και πώς επιτυγχάνεται; Αυτό είναι ένα μεγάλο και το πιο ουσιαστικό ερώτημα, στο οποίο περιλαμβάνεται η αγωνία του ανθρώπου για την επίτευξη της ευτυχίας. Για την ευτυχισμένη ζωή.
Αληθινή ευτυχία στη ζωή είναι η διάπλαση, η διαμόρφωση μιας πνευματικά και ψυχικά ολοκληρωμένης προσωπικότητας μέσα από την Παιδεία και την Εκπαίδευση. Μιας προσωπικότητας ενάρετης. Προικισμένης με αρετές. Μόνη η γνώση δηλ. μόνη η επιστήμη, χωρίς τις αρετές που πρέπει να στολίζουν τον άνθρωπο, δεν οδηγεί στην ευτυχία. Ούτε ο πλούτος από μόνος του οδηγεί στην ευτυχία, γιατί χωρίς τις αρετές μάλλον εκχυδαΐζει και εκβαρβαρίζει τον άνθρωπο. Δείτε ένα επίκαιρο παράδειγμα. Ζάπλουτοι άνθρωποι, αναζητώντας μια αχτίνα φωτός, άνθρωποι που ζουν στο δικό τους σκοτάδι, ψάχνουν τη δική τους αχτίδα φωτός, την οποία πιστεύαν ότι μπορούν να εξαγοράσουν με τον πλούτο που διαθέτουν. Αλλά τελικά μάταια αναζητούν την ικανοποίηση της ματαιοδοξίας τους στα σκοτάδια του Τιτανικού κι όχι στο φως της ζωής. Την ίδια στιγμή κάποιοι άλλοι, μετανάστες, αναζητώντας μια αχτίδα φωτός, μια καλύτερη ζωή, στην επιφάνεια της θάλασσας, αφήνουν την τελευταία τους πνοή και πνίγονται μ’ ένα σαπιοκάραβο.
Η παιδεία λοιπόν πρέπει πρώτιστα να βρίσκεται στην κορυφή της προσπάθειας του κάθε ανθρώπου. Η παιδεία είναι κατά το άρθρο 16 του Ελληνικού Συντάγματος ευθύνη του Κράτους όπως διαχρονικά αυτό εκφράζεται από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις: Δεν είναι δικά μου λόγια. Γράφονται στο Σύνταγμά μας. «Άρθρο 16 – Σύνταγμα της Ελλάδος – Παιδεία, τέχνη, επιστήμη.
- Η τέχνη και η επιστήμη, η έρευνα και η διδασκαλία είναι ελεύθερες˙ η ανάπτυξη και η προαγωγή τους αποτελεί υποχρέωση του Κράτους. Η ακαδημαϊκή ελευθερία και η ελευθερία της διδασκαλίας δεν απαλλάσσουν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα.
- Η παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της Εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες.»
Αυτά λέει το Σύνταγμα ο υπέρτατος νόμος το οποίο οφείλουμε όλοι να τηρούμε.
Μεγάλη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος είναι η μη επίτευξη της θεσμοθέτησης ενός σταθερού κοινά αποδεκτού από όλα τα κόμματα, εκπαιδευτικού συστήματος, που θα υπηρετεί όσα το Σύνταγμά μας ορίζει. Υπηρετεί το εκπαιδευτικό μας σύστημα στην πράξη τις επιδιώξεις, τους στόχους του Συντάγματος; Το ερώτημα είναι ρητορικό. Ας δώσει ο καθένας και η κάθε μία την απάντηση μόνος του.
Δεν πρέπει να επιδιώκεται εμμονικά, η με κάθε τρόπο επιτυχία, η οπωσδήποτε επιτυχία στις εξετάσεις στα ΑΕΙ αλλά ας μιλήσουμε στους νέους και στις νέες μας για την αληθινή ευτυχία στη ζωή. Καλό καλοκαίρι. Σας ευχαριστώ που μ’ ακούσατε.»