Επετειακ΄ες εκδηλώσεις παρουσία του Δημάρχου

Αναρτήθηκε στις 20/06/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Στις εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Βισαλτίας και ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Νιγρίτας με την ευκαιρία της 109ης επετείου του ολοκαυτώματος της πόλης της Νιγρίτας και της ευρύτερης Βισαλτίας, που συνέβη κατά τον Β΄ Βαλκανικό πόλεμο, από 17 έως 20 Ιουνίου 1913 παρευρέθη το απόγευμα του Σαββάτου 18/6 και απηύθηνε χαιρετισμό ο Δήμαρχος Αμπελοικήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδορς της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου. Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν το διήμερο 18 & 19 Ιουνίου στην Πλατεία Δημαρχείου στη Νιγρίτα και το απόγευμα του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα: «Το Ολοκαύτωμα της Νιγρίτας και οι διαχρονικοί αγώνες του Μακεδονικού Ελληνισμού» από τον καθηγητή Κωνσταντίνο Χολέβα ενώ στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία «100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή 100 χρόνια πολιτισμός μετά» με την Ζωή Παπαδοπούλου. Στις 20 Ιουνίου 1913 ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε από τους Βουλγάρους την πόλη της Νιγρίτας, κατά τη διάρκεια του Β’ Βαλκανικού Πολέμου. Προηγουμένως, ο βουλγαρικός στρατός είχε πυρπολήσει την πόλη και είχε κατασφάξει όσους αμάχους είχαν παραμείνει σ’ αυτή. Από την μανία των Βουλγάρων γλύτωσαν μόνο οι Εκκλησίες μα και αυτές έμειναν πληγωμένες από βομβαρδισμούς και καταλήστευση. Οι δολοφονημένοι Νιγριτινοί ξεπερνούσαν τους 470 ενώ τα κατεστραμμένα σπίτια ήταν περισσότερα από 1.450. Όμως και ευρύτερα η περιοχή της Βισαλτίας «μάτωσε» τις ημέρες αυτές.

Το πρωί της Κυριακής 19/6, ο κ. Κυρίζογλου παρευρέθη και κατέθεσε στεφάνι στις επετειακές εκδηλώσεις του Δήμου Παιονίας στον Ευρωπό Κιλκίς για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Μνημείο των Σφαγιασθέντων της Κοινότητας Ευρωπού.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν φέτος με τη συμμετοχή όλων των Μικρασιατικών Συλλόγων του Δήμου Παιονίας και περιελάμβαναν επίσης Ιερό Μνημόσυνο στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ευρωπού και ομιλία του Δρ Θεοδοσίου Κυριακίδη, Επιστημονικού Συνεργάτη στην έδρα Ποντιακών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.θ.) με θέμα: “Ιστορική επισκόπηση και κριτικός αναστοχασμός της Μικρασιατικής Καταστροφής” ενώ ακολούθησαν χοροί και σκοποί από τη Μικρά Ασία και τις Αλησμόνητες Πατρίδες από Μικρασιατικούς Συλλόγους του Δήμου Παιονίας.