Επίσκεψη Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης

Αναρτήθηκε στις 20/01/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Τον κατάφυτο λόφο της Ελπίδας της Χάλκης όπου στεγάζεται και η περιώνυμη Θεολογική Σχολή επισκέφθηκε το πρωί της Παρασκευής 20/1 ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου στο πλαίσιο του προσκυνηματικού ταξιδιού αντιπροσωπίας των Δημάρχων της Κεντρικής Μακεδονίας με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ Δήμαρχο Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιο Καϊτεζίδη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης οι δήμαρχοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους καθώς και στη μοναδική βιβλιοθήκη της Σχολής από τον ηγούμενο της της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Χάλκης Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Αραβισσού Κασσιανό. Τα περίπου 80.000 σπάνια συγγράμματα και βιβλία που κοσμούν τα ράφια της βιβλιοθήκης αποτελούν πηγή γνώσης και έμπνευσης για τον επισκέπτη καθώς αποτελούνται όχι μόνο από κείμενα θρησκειολογικού περιεχομένου αλλά και από έργα φιλοσοφίας, ιατρικής, φυσικής και άλλων επιστημών, δείγμα ότι οι κληρικοί που σπούδαζαν στην Σχολή λάμβαναν σφαιρική μόρφωση και γινόταν αποδέκτες ερεθισμάτων από όλες τις επιστήμες.

Υπενθυμίζεται ότι για τις εργασίες συντήρησης/αποκατάστασης που πραγματοποιούνται στη Σχολή, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με πρόεδρο τον Δήμαρχο Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου και με Σχολάρχη τον τότε Μητροπολίτη Προύσης και νυν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, είχε δωρίσει 50.000 ευρώ.

Οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Μακεδονίας εξέφρασαν την ευχή η Θεολογική Σχολή να επαναλειτουργήσει. Η επαναλειτουργία της Σχολής, η οποία σταμάτησε να λειτουργεί πριν από 52 έτη (δηλαδή το 1971), είναι πάντοτε στην κορυφή της ατζέντας με τα ζητήματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη Ρωμαίικη Κοινότητα της Κωνσταντινούπολης και των νήσων Ιμβρου και Τενέδου.

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Αραβισσού ανέφερε ότι τα περισσότερα από αυτά που είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στον ενθρονιστήριο λόγο του το 1991 τα έκανε, δεν μπόρεσε όμως να καταφέρει μέχρι σήμερα την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής. «Παρακαλώ το Θεό, να δει εκείνη την ιερή στιγμή. Όποτε έρχεται εδώ στη Σχολή και μας επισκέπτεται βλέπω στα μάτια του αυτό το φως, το φως της ελπίδας. Πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να τη ζήσει. Να δει ο Πατριάρχης τη Σχολή όπως πριν το 1971 όταν υπήρχαν παιδιά. Και όχι η σιωπή και η παρατημένη Σχολή. Να ακούγονται και πάλι οι φωνές των φοιτητών»