Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Αναρτήθηκε στις 13/01/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Τηλεοπτικό συνεργείο της παραγωγής της εκπομπής «ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ» υπό τον δημοσιογράφο – ιστορικό ερευνητή Χρήστο Βασιλόπουλο επισκέφθηκε την ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ του Δήμου μας, προκειμένου να λάβει συνεντεύξεις από κατοίκους της Θεσσαλονίκης, καταγομένους από την Κλεισούρα Καστοριάς, σχετικά με το ολοκαύτωμα (σφαγή και καταστροφή) της Κλεισούρας από τα ναζιστικά -γερμανικά στρατεύματα κατοχής την 5-4-1944.

Ο αδίστακτος διοικητής του 7ου Συντάγματος των ΕΣ- ΕΣ Karl Schomers, προερχόμενος από την Πτολεμαΐδα ως επικεφαλής, κατέκαψε την Κλεισούρα και εκτέλεσε και κατέσφαξε 224 αθώους άνδρες, γυναίκες και παιδιά.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, καταγόμενος από την Τσάκονη Καστοριάς, γνωρίζοντας την ιστορία, πρότεινε στον κ. Χρήστο Βασιλόπουλο να καταγράψει κινηματογραφικά το ολοκαύτωμα της Κλεισούρας. Η σχετική έρευνα ξεκίνησε και συνεχίζεται και όταν περαιωθεί προσεχώς θα γίνει η προβολή στην τηλεόραση.

Φωτογραφίες: Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης με τον Χρήστο Βασιλόπουλο και τους Κλεισουριώτες Ιωάννη Βλαχάβα και Περικλή Βακουφάρη (φιλόλογο- ιστορικό) των οποίων καταγράφηκε η βιωματική μαρτυρία.