“Μικρά Ασία Χαίρε”: μια συγκινητική εκδήλωση της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως

Αναρτήθηκε στις 9/05/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Μία συγκινητική εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή πραγματοποιήθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως το απόγευμα της Κυριακής 8/5 στο Δημοτικό Στάδιο Αμπελοκήπων «Κωνσταντίνος Καραμανλής» με τη συμμετοχή χορευτικών τμημάτων από τις ενορίες της Μητρόπολης. Συνολικά 15 χορευτικά τμήματα τίμησαν τις ρίζες του ελληνισμού και απότισαν φόρο τιμής στις Αλησμόνητες Πατρίδες παρουσία του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κκ Βαρνάβα, του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών και Δικτύων κ. Πάρι Μπίλια, των Δημάρχων Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρου Κυρίζογλου, Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιου Καϊτετζίδη, Αντιδημάρχων, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης τόνισε τον αντίκτυπο της Μικρασιατικής Καταστροφής στη σύγχρονη Ελληνική ιστορία: «Η τραγωδία της Μικρασιάτικης καταστροφής στοίχισε στο Ελληνικό Έθνος: 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000, σε όλο τον Πόντο 750.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο 3.245.000 Έλληνες που αποτελούσαν πάνω από το 20% του πληθυσμού της περιοχής, στην οποία κατοικούσε και το 50 και πλέον % του πληθυσμού του τότε Ελληνικού κράτους που ανέρχονταν σε μόλις 6.000.000 κατοίκους. Ενός πληθυσμού που κυριαρχούσε οικονομικά και είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά, παρ’ ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.»

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου:

Χαιρετισμός Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Α΄ Αντιπροέδρου Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος

Εκδήλωση Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

(8/5/2022)

Σεβαμιώτατε, σεβαστοί πατέρες, κυρίες κύριοι Χριστός Ανέστη. Καλωσήλθατε στο Δημοτικό μας Στάδιο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η εφετινή εκατοστή επέτειος μνήμης της Γενοκτονίας του Μικρασιατικού Ελληνισμού, βρίσκει την πατρίδα μας την Ελλάδα αντιμέτωπη με την απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα και επιθετικότητα, χωρίς σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου. Μια προκλητικότητα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ολόκληρη η ανθρωπότητα αλλά κι εμείς οι Χριστιανοί και ιδιαίτερα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, είδαμε τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν, ως νέο σουλτάνο, να μετατρέπει αδίστακτα σε τζαμί την Αγία Σοφία, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και της Χριστιανικής κληρονομιάς, ένα αριστούργημα μοναδικό αρχιτεκτονικής που επί χίλια χρόνια λειτουργούσε ως Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός, αγνοώντας τις εκκλήσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Ε.Ε., της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πρόκειται για μία πράξη ιεροσυλίας. Τέτοια πράξη ιεροσυλίας είναι και η μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί στην Κωνσταντινούπολη και η διοργάνωση μουσικής εκδήλωσης (πάρτυ) στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα. Ο Ερντογάν τα τελευταία χρόνια εκτοξεύει διαρκώς απειλές και προκαλεί εντάσεις. Το σχέδιο της «Γαλάζια Πατρίδας», η αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάννης, η ρητορική για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, η προσπάθεια δημιουργίας γκρίζων ζωνών, το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι έρευνες σε περιοχές ελληνικής ΑΟΖ, η εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί και οι παραληρηματικές προκλήσεις έχουν πυροδοτήσει ένα θερμό σκηνικό την τελευταία τριετία.

Μια ανοικτή πρόκληση στον πολιτισμένο κόσμο. Η διεθνής κοινότητα δεν έλαβε σοβαρά υπόψη της προκλήσεις του Ερντογάν και αρκέσθηκε σε τελείως χλιαρές αντιδράσεις και έκφραση λύπης και απογοήτευσης, που αποδείχθηκε ότι δεν αρκούν. Η Τουρκία και ο Πρόεδρός της θα καταλάβουν, θα συνετισθούν, θα συμμορφωθούν μόνον όταν υποστούν τις συνέπειες συγκεκριμένων μέτρων και κυρώσεων που πρέπει να ληφθούν από την Διεθνή Κοινότητα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Κυρίες και κύριοι

Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έγινε τέτοιο και τόσο βίαιο και μεγάλο κακό σε τόσο σύντομο και συμπυκνωμένο χρόνο. Η μεγαλύτερη  βίαιη ακούσια μετακίνηση πληθυσμού στην ιστορία μέχρι τότε.

Η τραγωδία της Μικρασιάτικης καταστροφής στοίχισε στο Ελληνικό Έθνος: 25.000 νεκρούς και τραυματίες στρατιώτες. Πάνω από 1.500.000 Έλληνες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες των προγόνων τους και να έρθουν σαν πρόσφυγες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους πάνω από 600.000 νεκρούς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο Ελ. Βενιζέλος με το υπόμνημά του στη Συνδιάσκεψη της Ειρήνης του Παρισιού, στη Μικρά Ασία ζούσαν 1.694.000 Έλληνες. Στη Θράκη και την περιοχή της Κωνσταντινούπολης 731.000. Στην περιοχή της Τραπεζούντας 350.000, σε όλο τον Πόντο 750.000 και στα Άδανα 70.000. Σύνολο 3.245.000 Έλληνες που αποτελούσαν πάνω από το 20% του πληθυσμού της περιοχής, στην οποία κατοικούσε και το 50 και πλέον % του πληθυσμού του τότε Ελληνικού κράτους που ανέρχονταν σε μόλις 6.000.000 κατοίκους. Ενός πληθυσμού που κυριαρχούσε οικονομικά και είχε καταφέρει να διατηρήσει την πολιτιστική του κληρονομιά, παρ’ ότι αποτελούσε μειονότητα σε εχθρικό περιβάλλον.

Η Σμύρνη εκείνη την εποχή ήταν πολυπληθής και πλούσια πόλη, στην συντριπτική πλειοψηφία χριστιανική, ο πληθυσμός της αποτελείτο κυρίως από Έλληνες, λιγότερους Αρμένιους και με μειοψηφία τους Τούρκους.

Και ενώ οι προσωπικές μαρτυρίες από πηγές Ελληνικές, Άρμενικες ή ξένες περιγράφουν σκηνές σφαγών, βιασμών και φρίκης, ορισμένοι έγραψαν περί συνωστισμού! Είναι οι εθνομηδενιστές και αποδομητές της ιστορίας και της ιστορικής αλήθειας, οι οποίοι μάταια και με άθλιο τρόπο βυσσοδομούν.

Στέκομαι ιδιαίτερα στο μαρτύριο του εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου. Και είναι εθνομάρτυρας γιατί έμεινε εκεί ενώ μπορούσε να φύγει. Γιατί οι Τούρκοι του κάρφωσαν πέταλα στα πόδια και του φόρεσαν σαμάρι, του ξερίζωσαν τα γένια, τον τύφλωσαν, τον έσερναν δεμένο στους δρόμους και στο τέλος τον σκότωσαν. Αυτό είναι το μαρτύριο του. Αυτή είναι η αλήθεια. Γι’ αυτό τον τιμάμε και γονατίζουμε μπροστά στην τίμια και ιερή μορφή του.

Αλλά και η Μενεμένη στη Μικρασία πλήρωσε βαρύ τίμημα, φόρο αίματος με τους σφαγιασθέντες και απαγχονισθέντες προκρίτους της.

Το μνημόσυνο για τους πεσόντες εκ Μενεμένης τελέσθηκε στις 24 Ιουλίου του 1932, ημέρα Κυριακή, στη Νέα Μενεμένη, στη σημερινή πλατεία «Κωνσταντίνος Τσομπάνογλου» που βρίσκεται ο Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής.

Κυρίες – Κύριοι

ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ Η ΜΝΗΜΗ ΜΑΣ

Η συμφιλίωση των λαών δεν επιτυγχάνεται με την αλλοίωση των ιστορικών γεγονότων, αλλά με την παραδοχή τους. Εάν κάποιοι ενδιαφέρονται να μην προσβάλλονται οι γείτονές μας, από τις φρικαλεότητες που διέπραξε ο λαός τους στο παρελθόν, εμάς μας ενδιαφέρει να μην προσβάλουμε τη μνήμη των Ελλήνων, των Αρμενίων αλλά και όλων όσων σφαγιάστηκαν σε αυτό που ανήθικα αποκαλείται  από ορισμένους «Συνωστισμός».

Οι γείτονες μας θα πρέπει να διδαχθούν τι έκαναν στο παρελθόν ώστε να μην το επαναλάβουν, κι εμείς οφείλουμε να διατηρούμε στη μνήμη μας την αλήθεια, ώστε να μην ξαναπεράσουμε τα ίδια. Η διατήρηση στην μνήμη της γενοκτονίας Ελλήνων και Αρμενίων, είναι ο ελάχιστος φόρος τιμής που μπορούμε να αποτείνουμε σε αυτούς.

Αγαπητοί μου

Δεν υπάρχουν χαμένες αλλά αλησμόνητες πατρίδες.

Γι’ αυτό ας κρατήσουμε στο νου και στην ψυχή μας τα λόγια του Σινασίτη ιατρού, του Σ.Ι.Αρχέλαου: «Όλες τις αρχαιότατες κληρονομιές μας, τις ιερές σκιές των προγόνων μας που αναπαύονται εκεί, τ’ αφήκαμε στην σκέπην και την Πρόνοια του Πανάγαθου». Και συμπληρώνω εγώ: επομένως υπάρχουν και δεν χάνονται ποτέ!!! Χάνεται μόνο ότι δεν θυμάσαι και δεν το αγαπάς. Ότι θυμάσαι κι αγαπάς ζει μέσα σου και κληροδοτείται στα παιδιά σου και στα παιδιά των παιδιών σου.

Σας ευχαριστώ.