Μικρασίας Συναξάρι

Αναρτήθηκε στις 12/12/2022, στην κατηγορία Δελτία Τύπου

Η Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας ( Ο.Π.Σ.Ε. ) σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης και με αφορμή την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική καταστροφή παρουσίασαν την εκδήλωση «ΜΙΚΡΑΣΙΑΣ ΣΥΝΑΞΑΡΙ». Η καλλιτεχνική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο και στην θεατρική αίθουσα «Σοφία Βέμπο», υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Ιωάννη Τσάμη.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου συμμετείχε στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης με την ομιλία του  «Η ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ». Στη συνέχεια ακολούθησαν αναφορές στους Αγίους των πρωτοχριστιανικών χρόνων, την εποχή των μαρτύρων, των βυζαντινών χρόνων, την εποχή της Τουρκοκρατίας και τέλος την εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής, με ταυτόχρονη παρουσίαση επιλεγμένων βυζαντινών ύμνων από τον Βυζαντινό χορό ΗΔΥΜΕΛΟΝ.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με το δεύτερο μέρος το οποίο περιλάμβανε χορούς της Καππαδοκίας, το ύφος των οποίων είναι σεμνό και βαθιά μυσταγωγικό παρουσιάζοντας τελετουργική μορφή.

Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν :

Α’ μέρος: ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΗΔΥΜΕΛΟΝ και οι σύλλογοι ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΕΤΣΟΥΣ & ΔΕΡΚΩΝ,  ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΜΥΡΝΑΙΩΝ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ Ν. ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ «Η ΑΓΙΑ ΦΩΤΕΙΝΗ», ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΡΥΣΙΟΥ «Η ΑΡΕΤΣΟΥ»,ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΝΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ «ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ» ΔΙΑΒΑΤΩΝ ΙΩΝΙΑΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΙΩΝΙΑΣ «Ο ΗΡΟΔΟΤΟΣ»

Β’ μέρος: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΑΝΟΥ ΚΙΛΚΙΣ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΝΙΚΟΜΗΔΕΙΑΣ «ΟΙ ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΙΩΤΕΣ», ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΟΥ ΑΓΙΟΝΕΡΙΟΥ «ΜΙΣΤΙ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ «ΟΥΣΑΚ», ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΕΥΟΣΜΟΥ « ΑΓΙΟΙ ΠΕΤΡΟΣ & ΠΑΥΛΟΣ» συνοδεία παραδοσιακής ορχήστρας.