Ντύνεται στα «πράσινα» και αναβαθμίζεται το δυτικό παράκτιο μέτωπο

Αναρτήθηκε στις 29/11/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Ένα πάγιο αίτημά μας, ένα όνειρο πολλών ετών, γίνεται πραγματικότητα. Το εμβληματικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για τον καθαρισμό, την εξυγίανση και αποκατάσταση του παράκτιου μετώπου συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς. Σε σημεία που έχουν ήδη καθαριστεί, με σκοπό να αποκατασταθεί πλήρως η διαταραγμένη περιβαλλοντική ισορροπία δημιουργούνται τοπικές εστίες πρασίνου.

Στα παλαιά Βυρσοδεψεία  ξεκίνησε η κατεδάφιση παραπηγμάτων στις εκβολές του χειμάρρου του Δενδροποτάμου και ο επιφανειακός καθαρισμός του χώρου, ενώ ήδη έχει ολοκληρωθεί η απομάκρυνση 600 τόνων επικινδύνων αποβλήτων. Επίσης, παρουσιάστηκε ο τρόπος καθαρισμού και εξυγίανσης των υπόγειων υδάτων, με σύγχρονη τεχνολογία in situ.
Στο παραλιακό μέτωπο Καλοχωρίου – Μενεμένης (παράκτιο ανάχωμα Καλοχωρίου) πραγματοποιήθηκε η φύτευση 250 δένδρων, που δημιουργεί τη δεύτερη νησίδα πρασίνου στην περιοχή. Μέχρι σήμερα επίσης ολοκληρώθηκε καθαρισμός της παράκτιας ζώνης από επικίνδυνα απόβλητα και μπάζα.

Στο σημείο βρέθηκαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβας, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών  Βασίλειος Μανωλόπουλος, ο Εντεταλμένος σε θέματα Καθαριότητας Γεώργιος Κουσίδης, οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Καραμπέρας (Αμπελοκήπων), Κωνσταντίνος Νικολαΐδης (Μενεμένης), υπηρεσιακοί παράγοντες και η ομάδα εθελοντών του Δήμου μας που συνέβαλλαν στην φύτευση των νέων δενδρυλλίων (πεύκα, πλατανομουριές και πλατάνια).

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης  Λάζαρος Κυρίζογλου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ντύνεται στα «πράσινα» και αναβαθμίζεται το δυτικό παράκτιο μέτωπο. Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τις εργασίες καθαρισμού και απορρύπανσης, οι οποίες εξελίσσονται με πολύ ταχείς ρυθμούς, με σκοπό την απορρύπανση του  συνόλου της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής από τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού, μέχρι το λιμάνι. Έτσι το δυτικό παράκτιο μέτωπο θα παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες, ώστε να απολαύσουμε όλοι ένα πανέμορφο σημείο της Θεσσαλονίκης, που επί δεκαετίες παρέμενε αναξιοποίητο. Μια ξεχασμένη περιοχή παίρνει ζωή».

Ο Περιφερειάρχης επίσης ευχαρίστησε για τη στενή συνεργασία τους Δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα, όπως και τους τοπικούς φορείς και τους εθελοντές, ενώ εξήρε το έργο του Μητροπολίτη Βαρνάβα, που είχε ως αποτέλεσμα, όπως δήλωσε, να στραφεί το ενδιαφέρον της Πολιτείας στη δυτική Θεσσαλονίκη, μια περιοχή, που αναπτύχθηκε επί δεκαετίες ανισόρροπα.

Η πορεία των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης έχει ως εξής:

-Απομακρύνθηκαν ήδη από την περιοχή των παλαιών Βυρσοδεψείων 600 τόνοι από επικίνδυνα απόβλητα.

-Απομακρύνθηκαν συνολικά 1.000 τόνοι από μπάζα και υλικά κατεδαφίσεων από όλη την περιοχή του δυτικού παράκτιου μετώπου.

-Ολοκληρώθηκαν κρίσιμες εργασίες για τη στήριξη των παράκτιων αναχωμάτων με λιθορριπές.

-Ο καθαρισμός έχει προχωρήσει σημαντικά και ήδη είναι σε εξέλιξη η επόμενη φάση, της αποκατάστασης και ανάδειξης της περιοχής.

-Αποκαθίσταται η διαταραγμένη περιβαλλοντική ισορροπία, δημιουργώντας τοπικές εστίες πρασίνου. Ήδη ολοκληρώθηκαν δενδροφυτεύσεις σε δύο σημεία, που είναι πλέον διακριτοί πυρήνες πρασίνου.

-Έχουν ξεκινήσει στην περιοχή των πρώην βυρσοδεψείων οι εργασίες καθαρισμού και εξυγίανσης των υπόγειων υδάτων. Ολοκληρώθηκε η απομάκρυνση των επικίνδυνων αποβλήτων και άρχισε η κατεδάφιση των παραπηγμάτων των παλαιών εγκαταστάσεων.

-Ολοκληρώθηκε ο καθαρισμός της κοίτης του ρέματος του Δενδροποτάμου από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

-Σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ ολοκληρώνεται σύντομα η σύνδεση αγωγού εκτόνωσης της ΕΥΑΘ με τον βιολογικό καθαρισμό της Σίνδου.