Παγκόσμια Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης για τα Αντιβιοτικά

Αναρτήθηκε στις 30/11/2022, στην κατηγορία Κοινωνική Πολιτική

Η εβδομάδα 18-24 Νοεμβρίου, είναι καθιερωμένη από τον Π.Ο.Υ. ως εβδομάδα αφιερωμένη στην Παγκόσμια ευαισθητοποίηση για το θέμα της μικροβιακής αντοχής και της ορθής χρήσης αντιβιοτικών.

Τα αντιβιοτικά είναι πολύτιμα φάρμακα και η διατήρηση της αποτελεσματικότητάς τους είναι υπόθεση όλων μας. Τα τελευταία χρόνια, η συνεχής κατανάλωση και κατάχρηση των αντιβιοτικών έχει οδηγήσει στο φαινόμενο της μικροβιακής αντοχής με αποτέλεσμα οι μικροοργανισμοί να αναπτύσσουν αντοχή στις αντιμικροβιακές ουσίες και να είναι πλέον λιγότερο ή και καθόλου ευαίσθητοι σε αυτές.

Η παραγωγή νέων αντιβιοτικών, δραστικών στα ανθεκτικά μικρόβια που φτιάξαμε λόγω της υπερκατανάλωσή τους καθίσταται δύσκολη και πολλές λοιμώξεις, οι οποίες θεραπεύονταν στο παρελθόν με αντιβιοτικά, ξαναγίνονται δυστυχώς θανατηφόρες, γιατί τα αντιβιοτικά δεν είναι δραστικά στα μικρόβια που τις προκαλούν.

Γι’ αυτό:

  • Όχι αντιβιοτικά για τη θεραπεία των ιογενών λοιμώξεων!
  • Ακολουθούμε με συνέπεια τις οδηγίες του γιατρού μας

Προσοχή: Η χρήση αντιβιοτικών που περίσσεψαν στο σπίτι ή που λαμβάνονται κατά την γνώμη και την εμπειρία του οικείου περιβάλλοντος, συγγενών και φίλων, είναι επικίνδυνη πρακτική και θέτει σε κίνδυνο την ατομική υγεία αλλά και τη δημόσια υγεία.

Ταινία μικρού μήκους