ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Αναρτήθηκε στις 7/04/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Το 3ο Γυμνάσιο Μενεμένης και οι Λυκειακές Τάξεις τιμώντας την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά (8/4) διοργάνωσε το πρωί της Παρασκευής 7/4/2023 μία ιδιαίτερη εκδήλωση στο γυμναστήριο του σχολείου.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου παραβρέθηκε στην εκδήλωση και σε σύντομο χαιρετισμό του δήλωσε: ” Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά στις 8 Απριλίου καλούμαστε να δημιουργήσουμε αλλά και να βελτιώσουμε δεδομένα σχετικά με τους Ρομά, την ταυτότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό τους. Μέσω της διάδοσης της γνώσης, στοχεύουμε να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση των παρά πολλών εμποδίων προκατάληψης και διακρίσεων που αντιμετωπίζουν πολύ συχνά οι Ρομά κατά την πρόσβαση τους στην απασχόληση, την εκπαίδευση, την υγειονομική περίθαλψη, τις δημόσιες και κοινωνικές υπηρεσίες και σε άλλους τομείς της ζωής.Οι Ρομά αποτελούν τη μεγαλύτερη μειονότητα της Ευρώπης, έχουν πλούσια ιστορία και έχουν συμβάλει σημαντικά στις κοινωνίες όπου ζουν. Η καλλιτεχνική και πολιτιστική τους κληρονομιά αγνοείται πολύ συχνά ή δεν γίνεται αντιληπτή, επομένως αυτή η διάδοση της γνώσης μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη μείωση της αδικίας αυτής.Η Διεθνής Ημέρα των Ρομά είναι μια μέρα για να γιορτάσουμε τον πολιτισμό των Ρομά και να ευαισθητοποιηθούμε για τα θέματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά. Οι Ρομά στην πατρίδα μας είναι Έλληνες πολίτες με δική τους ελεύθερη επιλογή.”

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλειος Μανωλόπουλος και Καθαριότητας Γεώργιος Κουσίδης, η Πρόεδρος της Κοινότητας Μενεμένης Αναστασία Παληκαρίδου, ο Ιερατικώς Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νεκταρίου Δενδροποτάμου και ο υπεύθυνος του “Φάρου του Κόσμου” Αρχιμανδρίτη Αθηναγόρας Λουκατάρης, εκπαιδευτικοί, γονείς και κηδεμόνες.