Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα “Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια”

Αναρτήθηκε στις 27/03/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Με θέμα «Μύθοι & Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά & τα εμβόλια», πραγματοποιήθηκε στις 21 Μαρτίου η διαδικτυακή Ημερίδα για την ευαισθητοποίηση πολιτών και εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Προσχολικής Αγωγής των  Δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης Συκεών, Ορεστιάδας, Πυλαίας Χορτιάτη, Σκύδρας, Θέρμης και Πύδνας- Κολυνδρού.

Γ. Πατούλης: «Στόχος του Δικτύου η ορθή ενημέρωση, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των πολιτών»

Η Εκστρατεία «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά και Εμβόλια» πραγματοποιείται για 10η συνεχή χρονιά, από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ., με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

Στην Ημερίδα, συμμετείχαν και εκπαιδευτικοί από σχολεία Α’ και Β’ Βάθμιας εκπαίδευσης που ανήκουν στην περιοχή των Δήμων Νεάπολης Συκεών, Ορεστιάδας, Πυλαίας Χορτιάτη, Σκύδρας, Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Θέρμης και Πύδνας- Κολυνδρού.

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης για ακόμη μία χρονιά συμμετέχει στη συγκεκριμένη Εκστρατεία, στηρίζοντας έμπρακτα τόσο σημαντικές προσπάθειες οι οποίες αφορούν άμεσα στην προστασία των συμπολιτών μας. Ο κ. Γαβριήλ Παναγιωτίδης, Αντιδημάρχος Υγείας Πρόνοιας & Κοινωνικής Πολιτικής  του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, χαιρέτησε την ημερίδα δηλώνοντας: «Πράγματι τα τελευταία χρόνια η χώρα μας δυστυχώς για εμάς κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση στην αλόγιστη χρήση των Αντιβιοτικών από τους πολίτες μας. Γι’ αυτό πρέπει να γίνονται τέτοιες Ημερίδες Ενημέρωσης που θα βοηθήσουν στην πρόληψη για την ορθή χρήση των Αντιβιοτικών. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές αυτής της Ημερίδας που συνεργαζόμαστε για άλλη μια φορά με θέμα την πρόληψη απέναντι στους πολίτες μας σε θέματα υγείας.»

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του, αφού ευχαρίστησε τους οργανωτές και τους συμμετέχοντες για την υποστήριξή τους στη δράση αυτή, τόνισε: «Οι επιστήμονες που βρίσκονται σήμερα μαζί μας είναι αρωγοί στην προσπάθειά μας για τη διάδοση της γνώσης. Με τις εξειδικευμένες συμβουλές τους και την πολυετή πείρα τους γνωρίζουν τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βοηθήσουν όλους τους πολίτες στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από τη συνάντηση αυτή μπορούν να λάβουν την πληροφορία και να τη μεταφέρουν ορθά στους μαθητές τους, με γνώμονα την αλλαγή νοοτροπίας και την υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής».

Στη διαδικτυακή ημερίδα συμμετείχε καιη Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Ιατρός Ακτινοδιαγνώστρια & Περιφερειακή Σύμβουλος Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κα Μαρία Κουρή, η οποία καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και ευχαρίστησε τους συνεργάτες από τους Δήμους για τη συνδιοργάνωση και την άριστη συνεργασία για ένα μείζον θέμα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της νέας γενιάς και φυσικά, των γονέων και των εκπαιδευτικών.

Ο κος Συμεών Μεταλλίδης Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων ΑΠΘ, Α’ Παθολογική Κλινική Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, ο κος Περικλής Παναγόπουλος, Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Σχολής Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, η κα Μαρίζα Τσολιά, Καθηγήτρια Παιδιατρικής-Λοιμώξεων, Διευθύντρια στη Β’ Παιδιατρική Κλινική του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών απάντησαν σε ερωτήσεις για τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια. Τόνισαν ότι μία εβδομάδα κάθε Νοέμβριο είναι παγκοσμίως αφιερωμένη από το 2015 στην Ενημέρωση και στην Ευαισθητοποίηση όλων μας για τα αντιβιοτικά. Γιατί; Γιατί τα αντιβιοτικά είναι τα μοναδικά φάρμακα που έσωσαν και εξακολουθούν να σώζουν καθημερινά εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από τις μικροβιακές λοιμώξεις. Δυστυχώς όμως και είναι η αλήθεια, ότι  η χώρα μας μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στην υψηλότερη κατανάλωση των αντιβιοτικών στην κοινότητα και την αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά. Υπάρχουν λύσεις για να καταπολεμηθεί το σοβαρό και επείγον αυτό πρόβλημα και να ξαναγίνουν δραστικά τα αντιβιοτικά, εφόσον όπως έχουν ανακοινώσει όλοι οι σχετιζόμενοι Παγκόσμιοι Οργανισμοί έχουμε φτάσεις στο «Τέλος των Αντιβιοτικών»; Η λύση είναι μία: Η Ορθολογική Χρήση τους, που οδηγεί με ασφάλεια στη μείωση της αντοχής. Για τη χώρα μας αυτό σημαίνει μείωση της αλόγιστης κατανάλωσης στην κοινότητα >70%! Είναι λοιπόν εξαιρετικά επείγον να διασώσουμε όλοι μας τα πολύτιμα αυτά φάρμακα.

Όσον αφορά τα εμβόλια, που μαζί με τα αντιβιοτικά αποτελούν από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις στην ιστορία της Ιατρικής, οι ομιλήτριες τόνισαν:  «Την ανάγκη εμβολιασμού για την γρίπη κάθε Νοέμβριο και την αναμνηστική δόση του εμβολίου τετάνου/διθρερίτιδας ανά 10ετία. Μας ενημέρωσαν επίσης για το νέο 20δύναμο εμβόλιο  για τον Πνευμονιόκοκκο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου, το οποίον θα αντικαταστήσει σταδιακά το υπάρχον 13δύναμο, καθώς και για το νέο ανασυνδυασμένο εμβόλιο του Έρπητα Ζωστήρα. Τέλος επισημάνθηκε η επείγουσα ανάγκη του πλήρους εμβολιασμού με τις δύο πρώτες δόσεις του αρχικού μονοδύναμου εμβολίου έναντι της COVID-19 λοίμωξης όλου του πληθυσμού άνω των 18 ετών και την ενισχυτική δόση με το επικαιροποιημένο διδύναμο εμβόλιο για όλες τις ευπαθείς ομάδες. Ο εμβολιασμός είναι αυτός που μας οδήγησε στην σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητά και μας προφυλάσσει έναντι της εισόδου στο νοσοκομείο και στη ΜΕΘ. Δεν πρέπει ωστόσο να παραβλέπονται και τα μέτρα μη φαρμακευτικής προφύλαξης, όπως είναι (α) η σωστή χρήση της μάσκας, όπου αυτή ενδείκνυται, (β) η αποφυγή συγχρωτισμού και (γ) ο καλός αερισμός των κλειστών χώρων».

Η Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, Μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα, κα Νταίζη Παπαθανασοπούλου ανέφερε ότι: «Η ιατρική επιστήμη τον 20ο αιώνα έδωσε δύο μεγάλα δώρα στην ανθρωπότητα. Τα αντιβιοτικά και τα εμβόλια! Σώθηκαν εκατομμύρια ζωές. Πρέπει να γνωρίζουμε πως θα τα διαφυλάξουμε. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως σημαντικός παράγων που συμβάλλει στην Προαγωγή της Υγείας αναλαμβάνει να φτάσει το μήνυμα σε όλους τους πολίτες. Το Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, εναρμονίζοντας την Πολιτική του με αυτήν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μετέχει στις δύο Παγκόσμιες Εκστρατείες για 9η συνεχή χρονιά, με την συμμετοχή 48 Δήμων που ο κάθε ένας τους θα το αναπτύξει εντός των ορίων του. Στόχος, να μην υπάρχει καμμιά σκιά, καμμιά απορία στην ορθή πληροφόρηση. Η γνώση σώζει ζωές».

Το συντονισμό της Ημερίδας ανέλαβε η  Γενική Συντονίστρια: Νικολέττα Δαλάτση, Π.Ε. Ψυχολόγων, MSc, Αν. Προϊσταμένη Τμήματος Υγείας, Πρόληψης & Εθελοντισμού Δήμου Νεάπολης -Συκεών. Τον συντονισμό ερωτήσεων για τα αντιβιοτικά έκανε η κα Χριστίνα Φασουλάκου, Διοικητική Υπάλληλος Κοινωνικής Υπηρεσίας Δήμου Σκύδρας, ενώ τον συντονισμό ερωτήσεων για τα εμβόλια έκανε η κα Άννα Πρατάνου, Νοσηλεύτρια Τ.Ε. Δημοτικού Ιατρείου Δήμου Καλαμαριάς. Την παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού e-bug πραγματοποιήθηκε από την κυρία Ζαχαρούλα Πέπη, Γενική Γραμματέα Δήμου Ορεστιάδας. Τέλος, την παρουσίαση του Παιδικού Παραμυθιού «Ποιος παγίδεψε την Πένυ Κιλλίνη», που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της εκστρατείας «Μύθοι και Αλήθειες για τα Αντιβιοτικά», πραγματοποιήθηκε από την κα Μάγδα Ε. Παπανίκου, Διοικητικό – Συντονίστρια ΚΕ.Π. Υγείας Δήμου Θέρμης, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις στο Δήμο Θέρμης κι από την κα Ουρανία Παπαγεωργίου, Π.Ε. Κοινωνικών Λειτουργών, Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.