Πραγματοποιήθηκε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ “Οι Μη Χαμένες Πατρίδες”

Αναρτήθηκε στις 20/12/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα 19/12 η προβολή του συγκινητικού πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαµένες Πατρίδες» παρουσία της δημιουργούς και δημοσιογράφου Ευτυχίας Φράγκου στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους.

Η Κωνσταντινούπολη, η Πόλις των Πόλεων έχει την τιµητική της µε την προβολή ενός οδοιπορικού στη σύγχρονη ιστορία της Ρωμαϊκής µειονότητας µέσα από τις αφηγήσεις επιφανών εκπροσώπων της Πόλης µε την µουσική επένδυση της Ευανθίας Ρεµπούτσικα.

«Οι Μη Χαμένες Πατρίδες» ακολουθούν την ιστορία 12 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που έζησαν τα Σεπτεμβριανά του 1955 αλλά και ενός Τούρκου ακαδημαϊκού του Τσενγκίζ Ακτάρ που ζει αυτοεξόριστος στην Ελλάδα. Παρακαλουθούμε μέσα από τις αφηγήσεις τους το πώς σχεδιάστηκε και οργανώθηκε το πογκρόμ κατά των Ελλήνων της Πόλης και των υπόλοιπων μειονοτήτων. Ενός πογκρόμ που πραγματοποιήθηκε όχι εν καιρώ πολέμου αλλά εν καιρώ ειρήνης.

Πώς κατάφερε η Τουρκία να εκδιώξει όλες τις μειονότητες; Ποιοι ήταν στα αλήθεια οι Έλληνες της Πόλης; Πώς κατόρθωσαν να συνεχίσουν την Βυζαντινή κληρονομιά; Πώς διατήρησαν γλώσσα, θρησκεία, ταυτότητα, ήθη και έθιμα για 500 και πλέον χρόνια μετά την Άλωση της Πόλης; Ποια η σχέση τους με τις άλλες μειονότητες; Ποια ήταν τα Μεγάλα Σχολεία της Πόλης, (Μεγάλη του Γένους Σχολή, Ζωγράφειο Λύκειο, Ζάππειο Παρθεναγωγείο, Κεντρικό).

Με μοντάζ γρήγορου ρυθμού και κειμένων επί της οθόνης, ο θεατής μεταφέρεται σε ένα νοητό τραπέζι, όπου όλοι μαζί χωρίς να γνωρίζονται συνομιλούν απαντώντας και συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλο.

Την προβολή του ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος στον τομέα του Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου, ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως πατήρ Νικηφόρος Καλαιτζίδης,ο εκπρόσωπος του Διοικητή του 3ου Σώματος Στρατού κ. Χ. Τσιγάρας, ο Διευθυντής του Ζωγραφείου Λυκείου Κωνσταντινούπολης κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ομογενών εκ Κωνσταντινουπόλεως Πολύβιος Στράντζαλης και ο Στρατηγός Φραγκούλης Φράγκος.

Σας περιμένουμε για τη δεύτερη και τελευταία προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ «Οι Μη Χαµένες Πατρίδες»  σήμερα Τρίτη 20 Δεκεμβρίου στις 7µ.µ., στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, στη θεατρική σκηνή «Σοφία Βέµπο». Η είσοδος είναι ελεύθερη.