Συμμετοχή του Δήμου μας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενεργειακή φτώχεια

Αναρτήθηκε στις 20/01/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

«Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης προχώρησε σε μια σειρά δράσεων που σχετίζονται με την ενέργεια, στις οποίες περιλαμβάνονται η αντικατάσταση των λαμπτήρων στον οδοφωτισμό, η εκπόνηση μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων, η ενεργειακή αναβάθμιση οκτώ σχολείων, η δημιουργία δύο σχολικών γυμναστηρίων με φωτοβολταϊκά στη στέγη, καθώς και προτάσεις για εκτεταμένες αναπλάσεις, εγκατάσταση νέου συστήματος διαχείρισης της κυκλοφορίας και προμήθεια έξυπνων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.» Με αυτά τα λόγια έκανε ένα σύντομο απολογισμό για το έργο που συντελείται στο Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης στον τομέα της ενεργειακής αναβάθμισης του δήμου ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Αθανάσιος Παπαγεωργίου στην παρουσίαση του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Κόμβου Ενεργειακής Φτώχειας EPAH (ΕU Energy Poverty Advisory Hub) που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 20/1/2023 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Μενεμένης «Άστρον». Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης Ανατολική ΑΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, γνωστοποιήθηκε ότι από την ερχόμενη Δευτέρα θα είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου ένα ερωτηματολόγιο που έχει προετοιμαστεί ώστε οι κάτοικοι των περιοχών του να το συμπληρώσουν, ενώ παράλληλα θα γίνει και έρευνα πεδίου από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και τον δήμο προκειμένου να καταγραφεί με ακρίβεια το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. «Καλούμε όλους τους κατοίκους του Δήμου μας να συμπληρώσουν το ερωτηματολόγιο καθώς μέσα από την επεξεργασία και αξιολόγηση των στοιχείων που θα προκύψουν από το ερωτηματολόγιο, θα υπάρξει η δυνατότητα να αντληθούν χρηματοδοτήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση», συμπλήρωσε ο κ. Παπαγεωργίου.

Με τη συμμετοχή του σε αυτό το πρόγραμμα, ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης γίνεται ένας από τους 35 δήμους σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση όπου θα καταγραφεί  το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας. Στόχος του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλευτικού Κόμβου Ενεργειακής Φτώχειας EPAH είναι η παροχή συμβουλευτικής και τεχνικής βοήθειας ώστε οι δήμοι να καταγράψουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας και να εφαρμόσουν καλές πρακτικές αντιμετώπισής της.

Η διαδικασία θα καταλήξει σε μια απεικόνιση του φαινομένου, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστούν οι δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν σε συνδυασμό με πολιτικές του δήμου. Παράλληλα θα προταθούν καλές πρακτικές και παραδείγματα που εφαρμόζονται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Με αυτόν τον τρόπο, θα διευκολυνθούν χιλιάδες νοικοκυριά, τα οποία αυτή τη στιγμή έχουν υπέρογκους λογαριασμούς, δυσανάλογους με το εισόδημά τους και δύσκολες συνθήκες διαβίωσης, λόγω ενεργειακών απωλειών και κακής ποιότητας αέρα.