Τιμήθηκε η Μικρασιατική Καταστροφή από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως

Αναρτήθηκε στις 19/09/2022, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Κορυφώθηκαν την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 οι εκδηλώσεις εορτασμού της επετείου συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με την τέλεση Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη. Στη Θεία Λειτουργία παρέστησαν ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, οι βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης κκ Άννα Ευθυμίου και Κωνσταντίνος Γκιουλέκας η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α’ Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο Δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Συμεών Δανιηλίδης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας καθώς και πλήθος κόσμου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των Μικρασιατών πατέρων που σφαγιάστηκαν στην αγαπημένη γη της Ιωνίας. Επισφράγισμα υπήρξε η ομιλία της αντιπεριφερειάρχου κ. Β. Πατουλίδου και η κατάθεση στεφανιών μπροστά στο ψηφιδωτό στο οποίο αριστουργηματικά αποτυπώνεται το καράβι της ελπίδας με τις ονομασίες των αλησμόνητων πατρίδων.
Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρνάβας τόνισε τα εξής: «Ήρθαμε σήμερα εδώ να λειτουργήσουμε, ήρθαμε να θυμηθούμε, ήρθαμε για να δηλώσουμε παρόντες στην απουσία τόσων αγαπημένων μας που δεν κατάφεραν να συνεχίσουν την πορεία τους… Σήμερα, στο ταξίδι μνήμης, αισθάνομαι τη γιαγιά να μού κρατά το χέρι και να με βοηθά να ανάψω κερί στο μανουάλι. Την ακούω να μού λέει: «Έλα, παιδί μου, να περπατήσουμε, να θυμηθούμε, να ζαλιστούμε από τη μυρωδιά της κανέλας και του γαρύφαλλου»… «Δεν την αντέχουν όλοι την Ανατολή», θα πει ο Ελύτης…. Δες τα λαξευμένα μάρμαρα της Εφέσου, των Σάρδεων, δες τα κακοτράχαλα βουνά του Πόντου, δες την Αργυρούπολη, την Ορντού. Να, και το καμπαναριό στην Εκκλησία του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου… τώρα βουβό! Διάβασε τα έργα των μεγάλων Καππαδοκών Πατέρων. Κλείσε τα μάτια σου τώρα… τυφώνας έρχεται!…. Ούτε τα μικρά παιδιά δεν γλύτωσαν από το μεγάλο κακό. Η άβυσσος ξέρασε θεριά ανήμερα, τους Τσέτες! Στο χαλασμό κάποιοι αναζητούν το Θεό. Μήπως έφυγε ο Θεός διωγμένος από την κακία και την αφροσύνη των ανθρώπων; «Σαν της Σμύρνης το γιαγκίνι στον ντουνιά δεν έχει γίνει».
Ο Δεσπότης Χρυσόστομος κραυγάζει «να εγκαταλείψω τη Σμύρνη ποτέ… θα με καταδιώκει η σκιά του αγίου Πολυκάρπου … ίσως το αίμα μου που θα χύσει ο σφαγέας ξυπνήσει κοιμισμένες συνειδήσεις».

Ένα επιμάνικο και το ακάνθινο στεφάνι, αρχιερατική μήτρα, μάς υποδέχεται στην είσοδο του Καθεδρικού μας Ναού. Τούτα αποτελούν κειμήλια κληροδοτημένα από το μακαριστό κυρό Παύλο. Ευχαριστούμε τον π. Γεράσιμο που μάς τα κόμισε.
«Κάνε κουράγιο ,μάνα, θα ‘ρθουνε τραγούδια και για εμάς».
«Επεβίβασας ανθρώπους επι τάς κεφαλάς ημών. Διήλθομεν δια πυρός και ύδατος και εξήγαγες ημάς εις αναψυχήν». Έτσι πορευτήκαμε με την πίστη και την ελπίδα. Λαβωθήκαμε, μα δε θανατωθήκαμε. Αφήσαμε πίσω το γιαγκίνι της καταστροφής και ανάψαμε το γιαγκίνι της δημιουργίας. Ας χαρούμε αυτά που χτίσαμε από την αρχή. Ας καμαρώσαμε τα παιδιά μας που ορθώνονται μπροστά μας με τα λάβαρα.
Ας αφήσουμε το τετράδιο της μνήμης ανοικτό! Μικρά Ασία, χαίρε!!!Δεν σε αποχαιρετούμε, γιατί σε κουβαλούμε πάντα μέσα μας.. «Η Ρωμιοσύνη εν να χαθή, όντας ο κόσμος λείψη»!