Με πάσα τιμή εορτάσθηκε στο δήμο μας το πρωί της Κυριακής 20/11 η επέτειος της Εθνικής Αντίστασης. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την καθιερωμένη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής οδού Λαγκαδά, Για τη θυσία των ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΒΟΥΤΣΑ, ΕΥΘΥΜΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΕΡΑΜΙΔΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΜΟΥΡΑ, ΣΤΑΥΡΟ ΤΣΟΡΑΚΛΙΔΗ, ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΜΟΥΡΑ, ΓΕΩΡΓΙΟ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗ, ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ΑΠΤΑΛΙΔΗ, ΓΙΩΡΓΟ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΖΑΦΕΙΡΗ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗ, ΧΡΗΣΤΟ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗ, ΚΩΣΤΑ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗ, ΑΝΔΡΕΑ ΧΟΡΟΖΑΚΗ ΣΩΚΡΑΤΗ ΔΙΟΡΙΝΟ (εκτελέστηκε έξω από το Γεντί-Κουλέ) και ΓΙΑΝΝΗ ΝΟΜΙΚΟ μίλησε από το σολέα του Ιερού Ναού ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Ά Αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Λάζαρος Κυρίζογλου. Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Χώρο μνήμης του πρώην νεκροταφείου Αγίας Παρασκευής Αμπελοκήπων.
«Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944», δήλωσε στην ομιλία του ο κ. Κυρίζογλου «ήταν αυθόρμητο, λαϊκό δημιούργημα και το Ελληνικό κίνημά της υπήρξε από τα πιο ρωμαλέα της Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός πολέμησε με αξεπέραστη γενναιότητα τον εχθρό και του προξένησε βαριές απώλειες. Μπορεί να υπήρχαν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, είχαν όμως κοινό αντίπαλο. Τον κατακτητή. Πιστεύω, ότι θα δικαιώσουμε το σημερινό εορτασμό, εάν τη μέρα αυτή την καταστήσουμε αφετηρία μιας προσπάθειας, εμπνευσμένης από την ομοψυχία και θεμελιωμένης στην πίστη αλλά και στην πικρή πείρα του παρελθόντος.»
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Σταύρος Καλαφάτης, τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας εκπροσώπησε και κατέθεσε στεφάνι ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Χρήστος Μήττας. Στην εκδήλωση επίσης παραβρέθηκαν η Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης κ. Άννα Ευθυμίου, οι Αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Βασίλειος Μανωλόπουλος, Οικονομικών κ. Μαρία Αποστολίδου, Πολιτισμού κ. Παύλος Κεσόγλου, Αθλητισμού κ. Εμμανουήλ Ιωαννίδης, Νέας Γενιάς και Εθελοντισμού κ. Αγγελική Σεμερτζίδου, η Δημοτική Σύμβουλος κ. Κυριακή Ζωναρέλη, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αμπελοκήπων κ. Ιωάννης Χαλκίδης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μενεμένης κ. Αναστασία Παληκαρίδου, ο Σύμβουλος Κοινότητας Αμπελοκήπων κ. Κωνσταντίνος Καραμπέρας, εκπρόσωποι της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου και πλήθος κόσμου.
Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας του Δημάρχου.
«Με τη συμμετοχή όλων σας, τιμούμε στην πράξη την ιερή μνήμη όλων των νεκρών κατά την Εθνική Αντίσταση αλλά και των συγκεκριμένων αγωνιστών που εκτελέστηκαν στην περιοχή μας.
Οι: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΟΥΤΣΑΣ
ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΕΡΑΜΙΔΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΡΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΣΟΡΑΚΛΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΙΜΟΥΡΑΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΑΛΜΠΑΝΤΙΔΗΣ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΑΠΤΑΛΙΔΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ
ΖΑΦΕΙΡΗΣ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ ή ΦΡΙΓΚΟΥ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΛΕΩΝΤΣΙΝΗΣ
ΚΩΣΤΑΣ ΞΕΠΑΠΑΔΑΚΗΣ
ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΟΡΟΖΑΚΗΣ
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΔΙΟΡΙΝΟΣ (εκτελέστηκε έξω από το Γεντί-Κουλέ)
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΟΜΙΚΟΣ,
εκτελέσθηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές κατά την περίοδο της κατοχής 1941-1944.
Τέτοιοι χώροι – μνημεία ανθρωποθυσίας για τα ιδανικά της ελευθερίας, είναι διάσπαρτοι σε όλη την Ελληνική επικράτεια. Ο Δήμος μας κατασκεύασε μνημείο προς τιμήν της μνήμης τους.
Εθνική Αντίσταση 1941-1944. Με τον όρο ‘’Εθνική Αντίσταση’’, όπως όλοι και όλες ξέρουμε, εννοούμε το εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα που αναπτύχθηκε, όταν η χώρα μας βρέθηκε υπό την κατοχή των δυνάμεων του Άξονα, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Της τριπλής δηλαδή Γερμανικής, Ιταλικής και Βουλγαρικής κατοχής. Θα έλεγα 4απλής γιατί και οι Αλβανοί στρατεύθηκαν στο πλευρό της φασιστικής Ιταλίας. Η Μακεδονία και η Θράκη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είχαν και Βουλγάρους οι οποίοι διέπραξαν σοβαρά και μεγάλα εγκλήματα.
Ήταν Ιούνιος του 1941, όταν ολοκληρωνόταν πια η κατάκτηση της Ελλάδας από τους Γερμανούς, με την κατάληψη της Κρήτης. Οι συνέπειες της επιβολής του ξενικού ζυγού ήταν τραγικές σε όλους τους τομείς της Ελληνικής κοινωνίας.
Δυστυχία, πείνα, βασανιστήρια, νεκροί, εκτελέσεις πατριωτών από τα αποσπάσματα κατοχής. Παρόλη την καταπίεση, την οικονομική εξαθλίωση, την απειλή του εξανδραποδισμού και του θανάτου, ο Ελληνικός λαός δε λύγισε.
Η πρώτη αυθόρμητη πράξη αντίστασης και ηρωισμού, υπήρξε η ενέργεια του στρατιώτη Κωνσταντίνου Κουκίδη, ο οποίος φρουρούσε την Ελληνική σημαία στην Ακρόπολη, όταν οι Γερμανοί ανέβηκαν για να την αντικαταστήσουν με τη δική τους. Ο στρατιώτης αφού τύλιξε την ελληνική σημαία γύρω από το σώμα του, έπεσε από τον ιερό βράχο και σκοτώθηκε. Ποιος δε γνωρίζει τη ριψοκίνδυνη ενέργεια του Μανόλη Γλέζου και του Λάκη Σάντα, νεαροί τότε, οι οποίοι τη νύχτα της 30ης Μάη του ’41 ανέβηκαν κρυφά στην Ακρόπολη και κατέβασαν τη ναζιστική σβάστικα.
Στις 15 Ιουνίου του ’41 ιδρύθηκε στα Χανιά η ‘’Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα’’, ενώ ακολούθησαν η ‘’Φιλική Εταιρεία’’ και η ‘’Εθνική Απελευθερωτική Δράση’’. Στην Πελοπόννησο έκαναν την εμφάνισή τους η ‘’Νέα Φιλική Εταιρεία’’, στην Ήπειρο το ‘’Πατριωτικό Μέτωπο’’, στη Θεσσαλία οι ‘’Ομάδες Εφόδου’’ και στη Μακεδονία οι οργανώσεις ‘’Ιερός Λόχος’’, ‘’Οδυσσέας Ανδρούτσος’’. Στην Αθήνα έδρασε η οργάνωση ‘’Μπουμπουλίνα’’, αρχηγός της οποίας υπήρξε η Λέλα Καραγιάννη, που εκτελέστηκε στις 8 Σεπτέμβρη του ’44, αφού πρώτα υπέστη φρικτά βασανιστήρια. Γενικά, κατά την πρώτη αυτή περίοδο οι αντιστασιακές εκδηλώσεις ήταν θερμές αλλά συνήθως μεμονωμένες, χωρίς πανελλήνια εμβέλεια και σωστή οργάνωση.
Το ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο) ιδρύθηκε στην Αθήνα στις 27 Σεπτέμβρη του ’41. Στις 16 Φεβρουαρίου του ’42, έγινε γνωστή η ίδρυση του ΕΛΑΣ (Ελληνικος Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) με επικεφαλής το στρατηγό Στέφανο Σαράφη. Στα τέλη Σεπτεμβρίου του ’41 είχε ιδρυθεί ο ΕΔΕΣ (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος) και τα πρώτα χτυπήματα των ανταρτών του έγιναν στην Ήπειρο. Το στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης του ΕΔΕΣ, ΕΟΕΑ (Εθνικές Ομάδες Ελλήνων Ανταρτών) συνέχισε τη δράση του στη Βορειοδυτική και κεντρική Ελλάδα υπό την ηγεσία του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα. Σημαντική υπήρξε και η δράση της ΕΚΚΑ (Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση) με αρχηγό το Συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό, ενώ το αντάρτικο τμήμα της οργάνωσης, ονομαζόταν ‘’Σύνταγμα 5/42’’. Στην Αίγυπτο συγκροτήθηκε ο ‘’Ιερός Λόχος’’ καθώς και η ‘’Ορεινή Ταξιαρχία’’.
Θα θυμίσω από τα μεγαλύτερα και ηρωικότερα κατορθώματα που έγιναν κατά τη διάρκεια του σκληρού και μακροχρόνιου αντιστασιακού αγώνα: (α) η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, που έγινε το βράδυ της 25ης προς την 26η Νοέμβρη του ’42 από τις ενωμένες δυνάμεις του ΕΔΕΣ, του ΕΛΑΣ και τη συμμετοχή Άγγλων σαμποτέρς. Η επιχείρηση αυτή, που στέφθηκε με πλήρη επιτυχία, απέσπασε το διεθνή θαυμασμό και χαρακτηρίστηκε από τον Τσώρτσιλ ως το μεγαλύτερο σαμποτάζ στην Ευρώπη, (β) η κατάληψη της Άμφισσας στις 12 Οκτώβρη του ’43 και (γ) η ανατίναξη της αμαξοστοιχίας στα Τέμπη στις 22 Φεβρουαρίου του ’44.
Κυρίες και Κύριοι
Η Εθνική Αντίσταση 1941-1944 ήταν αυθόρμητο, λαϊκό δημιούργημα και το Ελληνικό κίνημά της υπήρξε από τα πιο ρωμαλέα της Ευρώπης. Ο Ελληνικός λαός πολέμησε με αξεπέραστη γενναιότητα τον εχθρό και του προξένησε βαριές απώλειες. Μπορεί να υπήρχαν διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, είχαν όμως κοινό αντίπαλο. Τον κατακτητή.
Πιστεύω, ότι θα δικαιώσουμε το σημερινό εορτασμό, εάν τη μέρα αυτή την καταστήσουμε αφετηρία μιας προσπάθειας, εμπνευσμένης από την ομοψυχία και θεμελιωμένης στην πίστη αλλά και στην πικρή πείρα του παρελθόντος.
Δόξα και τιμή στους ήρωες.
Σ’ εμάς επιβάλλεται να προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε τη βαριά κληρονομιά που μας άφησαν και να μη την προσβάλλουμε ποτέ.
Εμείς πρέπει προσηλωμένοι στα δημοκρατικά ιδεώδη με τη στάση μας να καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από οπουδήποτε και οποιονδήποτε κι αν προέρχεται. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξαναζήσουν η πατρίδα μας, η Ευρώπη, η Ανθρωπότητα ολόκληρη, τις τραγικές συνέπειες ολοκληρωτικών ιδεολογιών και καθεστώτων. Όχι στον φασισμό, όχι στον ναζισμό. Όχι στους σύγχρονους μιμητές και θιασώτες του φασισμού. Καθημερινά όλοι μας και ο καθένας χωριστά πρέπει να κάνουμε πράξη στη ζωή μας την αληθινή δημοκρατία. Για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού μας πολιτεύματος σημαντικός θεμέλιος λίθος είναι η ήρεμη πολιτική ζωή, η αποφυγή ακραίων αντιπαραθέσεων, ο δημόσιος λόγος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, η διαρκής προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών εθνικής συνεννόησης. Σας ευχαριστώ.»