Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης στα Κοιμητήρια Ευόσμου

Αναρτήθηκε στις 8/09/2023, στην κατηγορία Ενημέρωση Πολιτών

Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ και Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, του Δημάρχου Ευόσμου, Κλεάνθη Μανδαλιανού, υπογράφηκε την Τρίτη 05 Σεπτεμβρίου, στον Σύνδεσμο Δήμων Δυτικής Θεσσαλονίκης (ΣΔΔΘ) η σύμβαση κατασκευής του έργου «Μελέτες και έργα δημιουργίας νέων ταφικών τμημάτων και έργων υποδομής στα Κοιμητήρια Ευόσμου». Η σύμβαση υπογράφηκε από τον Πρόεδρο του ΣΔΔΘ, Γρηγόρη Κυριακίδη, την Πρόεδρο Δ.Σ. της Αναπτυξιακής Μείζονος Αστικής Θεσσαλονίκης (ΜΑΘ ΑΕ ΑΟΤΑ), Μαρία Καραγιάννη και τον εκπρόσωπο της Αναδόχου Επιχείρησης «ΕΝΕΡΓΟΝ ΑΤΕ» κ. Ιωσήφ Γεωργιάδη.

Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 8.050.000 €, το οποίο περιλαμβάνει νέες υποδομές στην επέκταση των υφιστάμενων κοιμητηρίων, σε έκταση 65 στρεμμάτων, με νέα ταφικά τετράγωνα που θα περιλαμβάνουν 3.200 νέες θέσεις και όλες τις απαραίτητες συνοδές λειτουργίες και έργα υποδομών (οδοποιία, ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, σήμανση, ανακαίνιση εισόδου, νέα χωνευτήρια, φυτεύσεις πρασίνου, λειτουργικός εξοπλισμός και συστήματα αυτόματης διαχείρισης).

Πρακτικά το έργο αφορά στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος της ευρύτερης έκτασης των κοιμητηρίων, λαμβάνοντας υπόψη, τόσο περιβαλλοντικές δεσμεύσεις, όσο και λειτουργικά πρότυπα, με ιδιαίτερη αισθητική και ευαισθησία, που δημιουργεί συνθήκες ανάπαυσης των ψυχών των ενταφιασμένων, αλλά και γαλήνευσης των συγγενών αυτών.

Ο Δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου τόνισε τη συνεργατική προσπάθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με το επιτυχές αποτέλεσμα της έναρξης υλοποίησης του κοινωνικού αυτού έργου, το οποίο είναι ειδικό έργο, λόγω της ευαίσθητης αντιμετώπισής του τόσο από τον Ανάδοχο, όσο και από τους φορείς εποπτείας του.

Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 15 μήνες από την ημέρα της σύμβασης και η χρηματοδότησή του θα γίνει από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κατά 45% και από ίδιους πόρους του Συνδέσμου κατά 55%.