ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ

Αυτοδίδακτος ζωγράφος – γλύπτης – κεραμίστας- αρχιτέκτονας – οικοδόμος.

Γεννήθηκε στο Γεροπλάτανο Χαλκιδικής. Το 1950 διδάχτηκε την κεραμική τέχνη από τα παιδιά του γλύπτη Μηνά Αβραμίδη, Χαράλαμπο, Αβραάμ και Νίκο. Από το 1955 εργάσθηκε στο χτίσιμο σπιτιών, δουλεύοντας το σοβά. Παράλληλα, μελετούσε σχέδιο, χρώμα, γλυπτική. Πολύτιμη στάθηκε η γνωριμία του με τον γλύπτη Κ.Δομπούλα από τον οποίο έμαθε τους κανόνες της γλυπτικής.

Εχει λάβει μέρος σε αναπαλαιώσεις νεοκλασικών κτιρίων και βυζαντινών μνημείων. Συνεργάζεται επί δεκαετίες με αρχαιολογικές εφορείες για την αναπαραγωγή αρχιτεκτονικών νεοκλασικών στοιχείων για τις προσόψεις των μνημείων. Αναπαράγει πλίνθους και κεραμίδια χειροποίητα για την συντήρηση των βυζαντινών αρχαιοτήτων.

Παράγει πηλοτεχνήματα που κοσμούν προσόψεις κτιρίων, κήπων κι εσωτερικούς χώρους. Ζωντανό παράδειγμα της δουλειάς του, το νεοκλασσικό κτίριο της οικίας του στην οδό Κανάρη 17 που έχει διακοσμήσει εξ ολοκλήρου ο ίδιος. 

Εχει αρκετές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Δήμους, πολιτιστικούς συλλόγους και Φεστιβάλ Νεολαίας.

Το εργαστήρι του βρίσκεται στην Κανάρη 17, Αμπελόκηποι, τηλ 2310 731478.

Το κεντρικό εργαστήρι κεραμικής βρίσκεται στο 13ο χλμ Σερρών-Κιλκίς, κοντά στην Λητή, τηλ 23940 73139. Στο εργαστήρι αυτό εργάζονται τα 2 παιδιά του παράγοντας της κεραμική τέχνη και γενικά ό,τι μπορεί να δημιουργηθεί από πηλό.

Εκθεση του καλλιτέχνη στην Villa Bianca (Απρίλιος 2010)

Προλογίζει την έκθεση η κ. Χαρά Θεοχάρους, Ιστορικός Τέχνης Δημοτικής Πινακοθήκης Θεσσαλονίκης

Εργα του καλλιτέχνη

Κεραμοπλαστική – Διακοσμητική – Ψηφιδωτά με φρέσκο χρώμα

Η Οικία του καλλιτέχνη διακοσμημένη και ζωγραφισμένη εξ ολοκλήρου από τον ίδιο

Τοιχογραφίες

Γλυπτά (ψημένος πηλός) και ξύλο