ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) ∆ήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης

Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης


Δράση Κοινωνικής Ποδηλασίας (16/9 – 6/10) και διαδημοτική ποδηλατάδα (21/9) από τους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά 
09-09-2019

Στο πλαίσιο εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2019, οι τρεις Δήμοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, Κορδελιού – Ευόσμου, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Παύλου Μελά, ενώνουν τις δυνάμεις τους για δεύτερη συνεχή χρονιά και με στόχο την προώθηση των βιώσιμων μέσων μεταφοράς, καλούν τους πολίτες να συμμετέχουν σε διαδημοτικές δράσεις με επίκεντρο τη χρήση ποδηλάτου.

Δείτε περισσότερα..
Αφίσα…
Δελτίο Τύπου…

3η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)

11.01.2019
Η 3η Συνάντηση της Ομάδας μελέτης με τις Δημοτικές Αρχές πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2019 και αφορούσε κατά κύριο λόγο στην παρουσίαση και συζήτηση της προκαταρκτικής πρότασης του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας του Δήμου, στην οριστικοποίηση των προτεινόμενων μέτρων/παρεμβάσεων και στον καθορισμό των μετέπειτα ενεργειών.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

Πρακτικά 3ης συνάντησης
  


ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ Σ.Β.Α.Κ.

21.11.2018

Έναλλακτικά σενάρια

Προκαταρκτική πρόταση ΣΒΑΚ

Μοντέλα σεναρίων παρεμβάσεων


2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ (ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ)

22.10.2018
Η 2η Συνάντηση των μελών της Ομάδας μελέτης με τις Δημοτικές Αρχές πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22.10.2018 και αφορούσε κατά κύριο λόγο την επικαιροποίηση του οράματος και των στρατηγικών στόχων του σχεδίου καθώς και στην παρουσίαση και συζήτηση των εναλλακτικών σεναρίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας και των προτεινόμενων μέτρων/παρεμβάσεων.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα

2η Συνάντηση ειδικής επιτροπής

Πρακτικά 2ης συνάντησης επιτροπής


 Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας

22.09.2018

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας  με θέμα : την Πολυτροπικότητα στη μετακίνηση, από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος υλοποίησε δράσεις με τίτλο: «Συνδυάζω, μετακινούμαι με φαντασία», σε τμήμα της κεντρικής οδού Χαλκίδη, ξεκινώντας από την πλατεία Επταλόφου. Οι εκδηλώσεις περιέλαβαν δράσεις όπως: ποδηλατοπορεία, παρέλαση κρουστών, παιχνίδια, ζωγραφική για παιδιά, θεατρική παράσταση δρόμου, πίστα ποδηλατικών δοκιμασιών, γνωριμία με το ηλεκτρικό ποδήλατο κ.ά.
Η ποδηλατοπορεία διοργανώθηκε σε συνέργεια με τους Δήμους Παύλου Μελά και Κορδελιού Ευόσμου, με σημείο συνάντησης στη συμβολή των Λεωφ. Δενδροποτάμου και 28ης Οκτωβρίου, απ΄όπου οι ποδηλατοπορείες των 3 δήμων ενώθηκαν και συνέχισαν από κοινού, τερματίζοντας στην πλατεία Επταλόφου.
Σε συνέργεια με τους παραπάνω δήμους επίσης, ο δήμος διοργάνωσε μία ακόμα δράση με τίτλο: «Πρόκληση Κοινωνικής Ποδηλασίας» (Social Biking Challenge), που διοργανώθηκε σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 22 Οκτωβρίου, με στόχο την προώθηση των μετακινήσεων με ποδήλατο αλλά και την κοινωνική δικτύωση των ποδηλατών. Στους νικητές της δράσης αυτής απονεμήθηκαν επτά ποδήλατα, καθώς και πολλά μικρά δώρα.

Βράβευση διαγωνισμού ποδηλασίας

Δράσεις ευρωπαϊκής εβδομάδας κινητικότητας


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ & ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΩΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΩΝ-ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Σ.Β.Α.Κ. Δ.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ

17.09.2018

Έρευνα μετακινήσεων στην περιοχή

Ανάπτυξη μαθηματικού μοντέλου


ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ Δ.ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΚΠΟΝΗΣΗΣ Σ.Β.Α.Κ.

03.09.2018

Υφιστάμενη κατάσταση
 


1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

30.07.2018

Διαμόρφωση κοινού οράματος στο πλαίσιο εκπόνησης του Σ.Β.Α.Κ.
Η 1η Συνάντηση της μελών της Ομάδας του έργου με τις Δημοτικές Αρχές με αντικείμενο το ΣΒΑΚ του Δήμου είχε πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 26/09/2016 και αφορούσε κατά κύριο λόγο στον καθορισμό του κοινού οράματος και στρατηγικής που θα ακολουθηθεί για την επίτευξή του.
 

ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ Σ.Β.Α.Κ.
16.06.2018

Στις 15.06.18 υπογράφηκε το Συμφωνητικό ανάθεσης εκπόνησης της μελέτης με τίτλο «Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης» , αξίας 37.026,31 €, που συνάφθηκε μεταξύ του Δ. Αμπελοκήπων-Μενεμένης και της Διευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβούλων Μεταφορών, Ανάπτυξης και Πληροφορικής Α.Ε. (TREDIT S.A.)

Συμφωνητικό
 ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

25/1/2017

Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης από κοινού με το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης εκπονούν το ερευνητικό έργο με τίτλο «Διαμόρφωση Πρότυπου Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Σ.Β.Α.Κ.) Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης».

Διαβάστε περισσότερα…

Αφίσα Σ.Σ.Β.Α.Κ…

Ερωτηματολόγιο Διερεύνησης Επιλογών Κινητικότητας στον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης


ΣΧΕΔΙΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΑΣΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
11/11/2016

Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης διοργανώνει από κοινού με το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών  του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ημερίδα με αντικείμενο τη διαμόρφωση ενός Κοινού Οράματος για τον Δήμο μας καθώς και των Στρατηγικών στόχων προς επίτευξή του. Η εκδήλωση αυτή η οποία θα λάβει χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου επί της οδού Π.Γρηγορίου Ε΄12, τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου και ώρα 12:00, πραγματοποιείται στο πλαίσιο εκπόνησης του ερευνητικού έργου με τίτλο ¨Διαμόρφωση Πρότυπου Στρατηγικού Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Σ.Β.Α.Κ.) Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης¨. Δείτε περισσότερα…

ΠΟΔΗΛΑΤΟ-ΒΟΛΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
23/9/2016

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε  Ποδηλατο-βόλτα στους δρόμους  του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης στις 22 Σεπτεμβρίου , στα πλαίσια του  εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο, δράση η οποία εντάσσεται  στην  Ευρωπαϊκή  Εβδομάδα  Κινητικότητας (16-22.09.2016).
Στην σημερινή εκδήλωση συμμετείχαν ποδηλάτες όλων των ηλικιών, αποδεικνύοντας εμπράκτως την ευαισθησία τους σε περιβαλλοντικά θέματα.
Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, στόχο έχει να θεσμοθετήσει την Ποδηλατο-βόλτα  ως μόνιμο μέτρο, ώστε  να λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο τη συγκεκριμένη ημέρα, συμβάλλοντας ως Φορέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία, περιορίζοντας την κυκλοφορία των μηχανοκίνητων & ενθαρρύνοντας τη χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς.
Προβάλλουμε σήμερα το ποδήλατο ως  έναν εναλλακτικό τρόπο μετακίνησης, που τουλάχιστον σε κοντινές αποστάσεις,  έχει πολλαπλά οφέλη, και θετικό αντίκτυπο στην υγεία κάθε πολίτη.
Ευχαριστούμε θερμά για τη συμβολή τους την Υποδιεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, το Αστυνομικό Τμήμα Αμπελοκήπων που με την παρουσία τους, συνέβαλλαν δραστικά στην πρόληψη όλων των αστάθμητων παραγόντων.
Επιπροσθέτως, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και το κατάστημα ποδηλάτων  « Ο ΠΟΔΗΛΑΤΗΣ »  για την υποστήριξη του στην εν λόγω εκδήλωση. 


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ
22/9/2016

Επιλέξτε την κινητικότητα που προωθεί την Οικονομία. Ποδήλατο-Περίπατος Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου στις 17.00. Δείτε περισσότερα…


ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ… ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
10/12/2015

Σήμερα Πέμπτη 10/12/2015 ενημερώθηκαν οι μαθητές του 1ου και 6ου Δημοτικού Σχολείου Μενεμένης ενώ η επόμενη εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 14/12 στον αύλειο χώρο του 4ου και 13ου Δημοτικού Σχολείου Αμπελοκήπων. Όπως  είναι γνωστό, η ενημερωτική Δράση είναι μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα στην οποία  περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα…
 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ “ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ…ΑΣΦΑΛΩΣ”
7/12/2015

Το πρωί της Δευτέρας 07/12 ενημερώθηκαν οι μαθητές του 3ου και 5ου Δημοτικού Αμπελοκήπων ενώ η επόμενη θα λάβει χώρα στις 10/12 στον αύλειο χώρο του 1ου και 6ου Δημοτικού Μενεμένης.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα..“ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ… ΑΣΦΑΛΩΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ”
2/12/2015

Συνεχίζεται με μεγάλη επιτυχία η ενημερωτική Δράση «Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!» η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ (ΤΑΣΕ ΟΑΣΘ). Το πρωί της Τετάρτης 02/12/2015 ενημερώθηκαν οι μαθητές του 5ου και 3ου Διαπολιτισμικού Σχολείου Μενεμένης ενώ η επόμενη εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 07/12 στον αύλειο χώρο του 3ου και 5ου Δημοτικού Αμπελοκήπων. Όπως  είναι γνωστό, η ενημερωτική Δράση είναι μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα στην οποία  περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα…«Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!»
18/11/2015

Συνεχίζεται η υλοποίηση της εκπαιδευτικής καμπάνιας με θέμα την «Αστική Κινητικότητα» και τίτλο: «Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!».
Στη δράση περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 10.00 το πρωί η ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του Ο.Α.Σ.Θ. θα βρίσκεται στα 2ο & 4ο Δημοτικά Σχολεία Μενεμένης (Ν.Κυριακίδη 1).
Τα θέματα που αναπτύσσονται στην εκπαιδευτική καμπάνια αναφέρονται στις ωφέλειες που προκύπτουν από τη χρήση των Αστικών Μέσων Μεταφοράς:
•    Χρησιμότητα της αστικής συγκοινωνίας ως τρόπος μεταφοράς
•    Φιλικότητα προς το περιβάλλον
•    Επίτευξη χρηματικής Οικονομίας
•    Κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση
•    Ασφάλεια των αστικών μεταφορικών μέσων
Η καμπάνια προβλέπει επίσης, περαιτέρω ενεργό συμμετοχή των μαθητών και πέραν της εκπαιδευτικής παρουσίασης, μέσα από ατομικές και ομαδικές δημιουργίες ανά σχολείο, όπως φωτογραφίες, ζωγραφιές, σκίτσα και κείμενα, με θέμα τα «Αστικά Μέσα Μεταφοράς». Τα έργα των μαθητών θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση μετά το πέρας της καμπάνιας.

Δείτε εικόνες…«Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς στο Δήμο Aμπελοκήπων – Μενεμένης!!!»
17/11/2015

τίτλο: «Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!».
Στη δράση περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου στις 10.00 το πρωί η ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του Ο.Α.Σ.Θ. θα βρίσκεται στα 2ο & 4ο Δημοτικά Σχολεία Μενεμένης (Ν.Κυριακίδη 1).
 
Διαβάστε περισσότερα…ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ “ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΩ ΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ”
16/11/2015

Παρουσία του Δημάρχου Αμπελοκήπων-Μενεμένης κ. Λάζαρου Κυρίζογλου, της Αντιδημάρχου Παιδείας κας Αφροδίτης Ναλμπαντίδου, διδασκόντων και μαθητών, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας 16/11 στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων η ενημερωτική Δράση «Χρησιμοποιώ το Αστικό Λεωφορείο …ασφαλώς, στο Δήμο Αμπελοκήπων – Μενεμένης!!!» η οποία υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης με τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Συνδικάτου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ (ΤΑΣΕ ΟΑΣΘ). Η ενημερωτική Δράση είναι μέρος της καμπάνιας ευαισθητοποίησης με θέμα την αστική κινητικότητα στην οποία  περιλαμβάνονται παρουσιάσεις για τις εξυπηρετήσεις και τον τρόπο χρήσης των Αστικών Μέσων Μεταφοράς, από ειδική ομάδα συγκοινωνιολόγων του ΟΑΣΘ προς τους μαθητές των Ε΄ και Στ΄ τάξεων του συνόλου των Δημοτικών Σχολείων του δήμου Αμπελοκήπων-Μενεμένης.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα…


“ΜΕΤΑΚΙΝΟΥΜΑΙ ΜΕ ΑΣΤΙΚΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ, ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ”
9/11/2015

Ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης σε συνεργασία με τον ΟΑΣΘ και το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, παράλληλα με την εκπαιδευτική καμπάνια, καλούν τους μαθητές των δημοτικών σχολείων να συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία με θέμα: «Μετακινούμαι με αστικό λεωφορείο, προστατεύω το περιβάλλον», με βάση την κλίση και την επιθυμία τους, στις κατηγορίες: Ζωγραφική, Έκθεση Ιδεών – Κείμενο, Σκίτσο, Φωτογραφία. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές σε θέματα ασφάλειας στο δρόμο και προστασίας του περιβάλλοντος και να διαμορφώσουν σωστή οδική κουλτούρα μέσα από την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία.
Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων όλων των Δημοτικών Σχολείων του Δήμου. Οι δημιουργίες των μαθητών πρέπει να κατατεθούν στις διευθύνσεις των σχολείων και να παραδοθούν το αργότερο μέχρι τις 31-01-2016 στο Δημαρχείο. Οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν ατομικά ή ομαδικά από κάθε σχολείο, σε οποιαδήποτε κατηγορία επιθυμούν ή και στις τέσσερις. Ξεκινάμε την Δευτέρα 16.11.2015 από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Αμπελοκήπων (Μαραθώνος 17).

Untitled-1